Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se potpis ministra

Sud odlučio Purdu izručiti Srbiji: A gdje je sad optimizam hrvatskih vlasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krivično vijeće Suda BiH odlučilo je da Tihomira Purdu izruči Srbiji, potvrdio nam je njegov odvjetnik Josip Muselimović.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve zanimljiviji brojnim gostima Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod'' Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Krivično vijeće Suda BiH odlučilo je da Tihomira Purdu izruči Srbiji, potvrdio nam je njegov odvjetnik Josip Muselimović.

Muselimović je rekao kako je iznenađen odlukom kojom je Sud BiH dopustio izručenje njegova branjenika Srbiji te je potvrdio kako će u zakonskom roku na to uložiti žalbu.

'Sud nije dao obrazloženje koje smo očekivali, nije se upuštao u stvari u koje se morao upustiti, nego se jednostavno zadovoljio činjenicom da su uz molbu za izručenje navedeni dokazi koje bi eventualno trebalo provesti. Međutim, hrvatsko ministarstvo pravosuđa pravodobno je dostavilo i sudu i tužiteljstvu Srbije dokaze o saslušanjima svjedoka koji su se mogli izjasniti o okolnostima tog inkriminiranog djela', izjavio je Muselimović komentirajući odluku suda BiH objavljenu u tijeku dana.

Istaknuo je kako je duboko uvjeren u Purdinu nevinost te kako ne može biti izručen Srbiji.

Glasnogovornica Suda Selma Hadžić izjavila je kako je sud ocijenio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Purdino izručenje pravosudnim tijelima Srbije, koja ga terete za navodne ratne zločine nad nemoćnim osobama i zarobljenicima.

Razmatrajući dokaze i dokumentaciju dostavljenu uz zahtjev za izručenje, sud je utvrdio kako Purda može biti izručen toj državi jer nije državljanin BiH niti je u njoj zatražio azil. Sud BiH također je utvrdio kako su tjeralicu za Purdom raspisala ovlaštena tijela te da je molba za njegovu ekstradiciju dostavljena u zakonskom roku.

Odlučujući o zahtjevu za Purdino izručenje, sud BiH nije ocjenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivnju, nego tek ispunjenje pretpostavki koje su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisane da bi se jednu osobu moglo izručiti nekoj državi.

Kako je pojasnila Hadžić, sud BiH procijenio je i to kako Srbija ne traži Purdu zbog njegove rasne ili etničke pripadnosti, kao i da je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret kažnjivo i po bosanskohercegovačkim zakonima.

Napomenimo samo da odluka, neće biti konačna dok se ne iscrpe sva prava na žalbe, te da posljednju riječ ima ministar pravosuđa BiH, koji odlučuje hoće li potpisati izručenje ili neće.

>> Srb: Hrvatska ima dokument koji spašava Purdu

>> Dedaković: Ja sam bio profesionalac i zločine nisam dopuštao

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je jutros kako je to stvar suda te da postoji cijeli niz postupaka i mogućnosti na Apelacijonom sudu i ako će biti potrebno, europskom Sudu za ljudska prava. 'U ovom trenutku govoriti o nekoj konačnoj odluci je preuranjeno. Mi za sada nismo dobili nikakvu informaciju od Ministarstva pravde BiH. Čim je dobijemo, to ćemo obznaniti javnosti', rekao je ministar Bošnjaković.

Dodao je kako u konačnici očekuje da Purda ne bude izručen Srbiji i da se ne može ni jedan postupak temeljiti na dokazima ili izjavama danim u logorima pod prisilom. 'To je suprotno međunarodnim pravilima', rekao je. No dogodilo se upravo suprotno. Odluka suda u BiH je da se Purda izruči Srbiji.

'Srbija će morati analizirati činjenično stanje koje imaju u spisu. Sljedeći tjedan bit će saslušane i druge dvije osumnjičene osobe kojem će prisustvovati i tužitelji Srbije i nakon toga od Srbije očekujemo da donese odluku sukladno zakonu i činjenicama', objasnio je Bošnjaković. (D.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene