Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez megalomanskih pretenzija

Milanović: Ne želimo biti regionalni lider, nego aktivan član

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović u subotu je na zatvaranju 7. Croatia summita u Dubrovniku poručio da Hrvatska ima važnu ulogu u regiji, ali nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom.

'Pod vrućim suncem hrvatskog juga svjedočili smo debati punoj dobrih namjera. Ovo je bio sedmi Croatia summit u kojoj smo okupili vođe regije, ali i izvan nje. Sljedeće godine ova će se praksa nastaviti. Prošli smo kroz mnogo toga u posljednjih 20 godina i nadam se da ćemo to sve ostaviti iza sebe. Hrvatska će od sljedeće godine biti članica Europske Unije. Hvala vam najljepša. Ovime zatvaram sedmi Croatia summit', rekao je u završnom govoru premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2. dan Croatia summita Pomoćnik američke državne tajnice: Hrvatska je istinski lider u regiji Slika nije dostupna Susrest će se s Thaqijem? Boris Tadić iznenada doputovao u Dubrovnik

'Croatia summit je jedna jako dobra stvar. Uloga Hrvatske u regiji je značajna, mi nemamo pretenziju biti lider, ali aktivan član da. Tu smo da pomognemo jer imamo vlastita iskustva. Imamo u tome i poslovne i ljudske interese, mir, stabilnost, komfor u regiji. Da ono što nas je proganjalo postane dio prošlosti i da se o tome uči kako se ne bi ponovilo', rekao je na pressici Milanović.

>> I nakon optužbi Holy da ju je Čačić napao, Milanović ga brani

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu - Croatia summit - koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, EU-a i SAD-a te organizacija poput NATO-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Ove je godine na summitu sudjelovalo sedam premijera, a uz Milanovića su bili njegovi kolege iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Poljske. Dubrovnik se također pokazao i nezaobilaznom postajom za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipa Gordona. Po prvi puta su na summitu sudjelovali i ministri vanjskih poslova zemalja zahvaćenih arapskim proljećem.

Milanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovo bila prilika i za razmjenu mišljenja o događanjima koja su, kako se čulo na summitu, početkom 2011. 'iznenadila cijeli svijet', a hrvatski premijer je ocijenio da sve što se dešava na sjeveru Afrike ima 'izravan utjecaj na Sredozemlje pa time i Hrvatsku'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene