8289
8289
8289
8289
8289

Mesić odbio pomilovati Sobjeslavskog i Grandića

  • , 19.12.2006., 14:29
  • Autor:

Predsjednik Mesić odbio je pomilovati Davorina Sobjeslavskog, osuđenog na suđenju tzv. zagrebačkoj zločinačkoj organizaciji zbog dilanja droge i pokušaja ubojstva te Stjepana Grandića iz tzv. gospićke skupine osuđene za likvidacije civila srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Uz Sobjeslavskog i Grandića na listi od 54 osuđenika kojima je odbijena molba za pomilovanje našao se i Nebojša Hodak, jedan od tzv. merčepovaca koji su sudjelovali u ubojstvu tročlane zagrebačke obitelji Zec 1991.

Sobjeslavski je na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji 2002. osuđen na osam godina zatvora zbog preprodaje droge i pokušaj ubojstva Radovana Buvača - Bebe, no Vrhovni sud mu je kaznu povećao za još dvije i pol godine.

Trećeoptuženi iz "gospićke skupine" Grandić kažnjen je s deset godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno organiziranja i sudjelovanja u likvidaciji 40-ak civila, uglavnom srpske nacionalnosti na Lipovoj glavici 1991.

Grandić je odmah po pravomoćnosti presude podnio molbu za pomilovanje, a kao glavni razlog naveo je brigu za maloljetnog sina koji je zbog zanemarivanja oduzet majci i smješten u dom, pa mu je on ostao jedini skrbnik.

Mesić je tu molbu lani u lipnju uvažio te je Grandiću kaznu smanjio na osam godina, no sada mu je novu molbu odbio.

U svibnju ove godine Grandiću je Vrhovni sud odbio i zahtjev za izvanrednim pomilovanjem i ublažavanjem kazne zatvora u kojemu je punih šest godina.

Nebojša Hodak, jedan je od petero "merčepovaca", odnosno pripadnika postrojbe pričuvnog sastava MUP-a koji su u prosincu 1991. ubili tri člana zagrebačke obitelji Zec - Mihajla, Mariju i njihovu 12-godišnju kćerku Aleksandre. 

Iako su pred istražnim sucem priznali zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog proceduralne pogreške, odnosno saslušanja bez branitelja, nikada nisu kazneno odgovarali za
taj zločin.

Hodak je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zbog pokušaja iznude.

Odlukom o pomilovanju sedmogodišnja zatvorska kazna Anici Milovac (43), koja je u srpnju 1991. u Vodicama iz pištolja ubila supruga, smanjena je za osam mjeseci, dok je Ivi Šeparoviću (63) za godinu dana smanjena desetogodišnja kazna na koju je osuđen zbog ubojstva konobara na cavtatskoj rivi 2002.

Pola godine manje u zatvoru će biti Zdenko Karapetrić (49) iz Čepina koji je osuđen na deset godina zatvora, također zbog ubojstva.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se