Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorani u problemima

HARAČE SELIMA 'Često pijem čaj s medom. On je već uobičajen gost ovdje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kokoši, jagode, šljive, jabuke - sve što im se nađe na putu ovih dana, jedu medvjedi diljem Gorskoga kotara.

U potrazi za hranom ulaze u mjesta, provaljuju u podrume i kokošinjce te rade veliku štetu. Lovci su nemoćni jer je riječ o zaštićenoj vrsti čiji je odstrijel ograničen, a Goranima nije svejedno šetati po naseljima - čak ni po danu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Put do uspjeha Evo čime planiraju OSVOJITI europsko tržište Slika nije dostupna Problemi sa snijegom Čelnici goranskih općina i gradova zatražili proglašenje elementarne nepogode

Osim šljivama medvjedi su se ovih dana počastili i jagodama u obližnjim Lokvama. Vlasnik plantaže zaključio je da mu je najbolje noću stražariti na imanju sa svojim psom čuvarom. Jer šteta je dosad oko 60 tisuća kuna. "Jučer smo bili do 5 ujutro, prekjučer smo bili isto do 3 ujutro, pa je ona u 3 bila, oko 2 i pol ponovno, noćas smo bili isto do 3 i pol", kaže Josip Žigo, vlasnik OPG-a.

Da medvjedi nisu samo biljožderi svjedoči obitelj Puškarić iz Crnoga Luga. "Prvi put je 14 kokoši i to odraslih. Srećom da ga je drugi put potjeralo jer bi nam potamanio sve što je još ostalo", priča Zlatko Puškarić.

GORSKI KOTAR U STRAHU 'Kad ljudski život nastrada pitat će zašto se nije reagiralo'

Zlatko je ojačao ulaz u podrum s kokošima pa medvjed nije mogao ponovno provaliti. "Onda je tu čupao, onda je od jada išao do ulaza u kuću pa nam je šindru potrgao", kaže Puškarić.

Zlatkovu sumještaninu Danijelu Popoviću, medvjed je postao susjed. "Često pijem čaj s medom. Hoću reći da ovdje dolazi skoro svakodnevno i već je uobičajen gost", ističe Popović.

U Gorskom je kotaru sve manje stoke, šuma se približava mjestima, a medvjedi koji su sve brojniji - harače selima. Lovci su nemoćni. Kvota odstrjela strogo je propisana, a u naseljima ne smiju uopće pucati.

S dolaskom jeseni medvjedi u potrazi za hranom bit će sve češći gosti goranskih mjesta. Za sada to ne obeshrabruje Gorane koji se uvijek dobro znaju našaliti na vlastiti račun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene