Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjedniku prioritet?

Omejec: Mediji stvaraju pritisak, ali mi moramo moći raditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građane već opterećuje krizni porez, a hoće li tako biti i dalje, mogli bismo znati već u rujnu. Naime, nakon što je predsjednik Stjepan Mesić sporni porez, kao i zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, poslao na ocjenu Ustavnosti, upravo će ta dva zakona biti prvi na raspravi pred ustavnim sucima početkom sljedećega mjeseca.

O tome je, ekskluzivno za Novu TV, govorila predsjednica Ustavnog suda, Jasna Omejec. Mesićev spor s Vladom prebačen je njima, a oni su nervozni. Jedni bi da se zakoni ukinu, drugi ih ne bi dirali. Mediji su puni istupa političara koji bi najradije utjecali na odluke 13 sudaca. 'Jesu li medijski natpis političara pritisak na sud? Naravno da je to pritisak. Mogu li suci raditi u tim uvjetima? Suci moraju raditi u tim uvjetima', rekla je Omejec.  Dva su zahtjeva zaprimljena od predsjednika. Predsjednica suda planira te, ali i SDP-ove o ocjeni ustavnosti istih zakona objediniti. Sutra bi trebali saznati hoće li predsjednikov predmet imati prioritet.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Mesić pokrenuo postupak o Zakonu o medicinskoj oplodnji

Bit će potrebno do šest mjeseci

No, ta dva zakona imat će prioritet, ali ne znači da se mogu riješiti u nekoliko tjedana. Na sudu procjenjuju da je za to potrebno najviše šest mjeseci. Većina sudaca želi da se ti zakoni hitno prouče, sud donese odluku i tako se rasterete pritiska. Ustavni bi sud rješavajući Mesićeve zahtjeve riješio i sve SDP-ove ustavne tužbe i tako otklonio prigovore da nekog protežira. Krizni porez građani također ne odobravaju, a Vladi je nužan da pokrpa proračun. Vlada tvrdi, on je samo privremeno rješenje do 2010. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji tvrd je orah za premijerku. Protiv njega je no, čini se, nemoćna je. Njezin zamjenik Darko Milinović za sada je jači i Zakon se ne dira. A HDZ-ovce je prvi put nakon godišnjeg okupila šefica. Veseli, potamnjeli i opušteni. No problemi su ih dočekali.

Po vašem mišljenju, bi li predsjednikov predmet trebao imati prioritet?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene