Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Poslan na ocjenu ustavnosti

Mesić pokrenuo postupak o Zakonu o medicinskoj oplodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji i to za odredbe članka 1. stavka 3. i članka 6. stavka 1. i 3. budući da smatra da nisu u suglasnosti s odredbom članka 14. stavka 1. i 2. te članka 62. Ustava Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

U obrazloženju zahtjeva za ocjenom suglasnosti s Ustavom rečenog Zakona navodi se kako je zabrana diskriminacije po bilo kojim osobinama zajamčena u članku 14. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske, a u članku 14. stavak 2. Ustav propisuje da će se zakoni u Republici Hrvatskoj primjenjivati jednako na sve građane što primjenom osporavanog Zakona ne bi bilo ostvareno.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Maras ne vidi ništa sporno HOK traži ocjenu ustavnosti novog Zakona o obrtu

Nadalje, prema odredbi članka 62. Ustava Republike Hrvatske država, među ostalim, štiti materinstvo. Zakonskim utvrđivanjem prava na medicinsku oplodnju u Zakonu o medicinskoj oplodnji povrijeđeno je pravo po kojem država štiti materinstvo jer ograničava pravo na medicinsku oplodnju onima koji žele ostvariti materinstvo, a da nisu u bračnoj odnosno izvanbračnoj zajednici, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene