Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanaka

Mandatar Orešković nabrojio najvažnije reforme koje planira provesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandatar Orešković vratio se u Hrvatsku nakon sastanka s više od 80 investitora.

13:15 - Na pitanje kako to da svoj plan nije prije prezentirao građanima, nego investitorima Orešković je objasnio kako misli da je vrlo jasno koji su njegovi ciljevi, a to je smanjenje javnog duga i investicije.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske

'Ja sam bio vrlo otvoren i konkretan, glavna tema na sastanku s investitorima bio je javni dug. Hrvatski će narod morati pričekati formiranje vlade da od njih čuju glavne planove i sve oko reformi'

Na komentar kako od kada je imenovan mandatarom Hrvatska bilježi pozitivne rezultate, Orešković je kazao da s time nije bio uopznat, no, smatra to 'odličnim za Hrvatsku'.

'Ponavljam, sastanak je bio vrlo uspješan. Ljudi koji su sudjelovali na sastanku sada će se vratiti u svoje gradove diljem svijeta, London, Pariz, New York, no ono što me veseli je pozitivan feedback kojeg sam dobio, rekli su da će investirati. Nadam se da će takvih investitora u budućnosti biti što više'.

13:14 - Most i HDZ će mi biti ključni partneri u odabiru članova tima Vlade, kaže Orešković.

'Imali smo već par sastanka na kojima su se spominjala imena za par ministarstva, a ovih dana imam još sastanaka. Kao što znate, ja imam svoj veto. Ukoliko mislim da ta osoba, koju MOST ili Domoljubna koalicija predlože, nije prava za tu poziciju, vrlo ću jasno definirati svoj stav', kazao je Orešković te dodao kako će i sam imati svoje kandidate za neka ključna ministarstva.

Pri obraćanju javnosti kazao je i kako je među glavnim pitanjima koja su investitori postavili njemu kao mandataru bilo pitnje o političkoj podršci. 'Kazali su 'vidimo da imate plan', no ono najvažnije je bilo pitanje imam li podršku političke stranke? Ja sam prije odlaska na sastanak sve dogovorio s Karamarkom i Petrovom, a nadam se da ću dobiti podršku i od druge stranke.

13:10 - 'Drugi cilj je bio da prezentiram program reformi i vidim reakcije investitora koji drže najveći dio našeg duga. Ako su komentari pozitivni to ću vidjeti kroz podršku investitora kroz koju ćemo vidjeti pozitivan korak naprijed i jačanje rejtinga, to je meni glavni cilj', rekao je Orešković. 'Iskoristio sam priliku da komuniciram sa svima, a guverner je prezentirao Hrvatsku', dodao je mandatar Orešković te kazao kako su mogućnosti izuzetno kvalitetno iskoristili.

13:05 - 'Sastanak je bio vrlo uspješan, ja sam presretan, Imao sam tri cilja, šanse da se mogu povezati s 80 najmoćnijih investitora na svijetu. Želio sam pokrenuti optimizam i pozitivnu klimu za investitore, da stvorimo pozitivnu sliku o Hrvatskoj i to smo ispunili', rekao je Tihomir Orešković.

Orešković je nabrojio reforme koje namjerava prvo provesti u Hrvatskoj:

-povećati efikasnost javnog sektora
- povećati konkurentnost
- povećati investicije
- iskoristiti europske fondove
- rješavanje duga i smanjenje deficita
- reforma zdravstva i znanosti

Kako je rekao, prije puta postavio si je tri glavna cilja.

'Prvi je bio da iskoristim priliku da se upoznam s najmoćnijim investitorima, koji drže 80 posto našeg duga te da iskoristim priliku da nekako pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, a da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku. Mislim da smo taj prvi cilj vrlo dobro ispunili', rekao je Orešković.

Drugi mu je cilj, dodao je, bio da predstavi program reformi i vidi reakcije investitora. 'Zadnji je cilj bio da dobijem podršku tih investitora i uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivan korak naprijed kroz jačanje našeg rejtinga', ustvrdio je Orešković.

Kako je istaknuo, iskoristio je ovu priliku u Kitzbuhelu da i investitori njega upoznaju, kazavši da su ocijenili kako je vrlo pozitivan korak za Hrvatsku da na čelo Vlade dolazi netko iz privatnog sektora, točnije iz financija, zaključio je Orešković.

Orešković na sastanku s investitorima

Mandatar Tihomir Orešković dva je dana boravio u austrijskom skijalištu gdje se neformalno družio s investitorima, financijašima i kupcima državnog duga.

Po povratku iz Austrije mandatar će se obratii javnosti te izložiti što je dogovoreno na sastancima. Obraćanje na zračnoj luci Pleso u Zagrebu očekuje se u 13 sati.

Mandataru Oreškoviću bila je to vrsta pretpremijere, vrlo važnog predstavljanje onima koji zapravo odlučuju o financijskoj budućnosti Hrvatske. U austrijskom Kitzbuhelu mandatar je boravio s guvernerom HNB-a, Borisom Vujčićem.

Razgovarali su s 80 ključnih svjetskih ulagača, koji su imali su samo dva pitanja za njega - kako će nova Vlada smanjiti visoki javni dug i kako povećati gospodarski rast. Tihomir Orešković im je predstavio svoje planove, a kako doznajemo, u njima stoje neki radikalniji, hrabriji potezi koji se u javnosti do sad nisu čuli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene