Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završile konzultacije

Predsjednica potvrdila - mandatar je Tihomir Orešković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grabar-Kitarović je u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade.

19:28 - 'Ono što smo svi danas ovdje vidjeli je to da je došao mandatar koji je bio vidno nervozan. Vidjelo se da ima tremu i da nije vičan ovakvim političkim nastupima, a isto tako se vidjelo i da ne govori hrvatski najbolje. Bilo je zanimljivo gledati neke od članova sada vladajuće koalicije koji nisu baš bili sigurni u to što zapravo njihov mandatar izgovara, no sve su to stvari preko kojih se može proći. Nekome će to biti smiješno, nekome simatično, ali mandatara za sada imamo', izvijestila je za Dnevnik Nove TV Tatjana Krajač. 

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Na konstituirajućoj sjednici Sabora ne bi trebalo biti iznenađenja pod pretpostavkom da će svih 78 zastupnika koji su dali potpis novom mandataru dati glas i za novog predsjednika sabora. No svjedoci smo od izbora da je bilo mnogo prokreta, šalili su se danas i sami zastupnici koji su dolazili na konzultacije.

Mnogi su željeli da se cijela ova priča završi do blagdana. Uspjeli smo u tome, iza blagdana trebali bi dobiti i novi saziv sabora, a vjerojatno u 2016. ući s novom vladom

18.58 - Sada slijedi konstituiranje sabora. Na toj sjednici trebao bi biti izabran predsjednik sabora, može se glasovati i o povjerenju mandataru, ali i ne mora jer mandatar ima mjesec dana da sastavi vladu, a može dobiti i dodatnih mjesec dana. Ne treba se žuriti, no iz razgovora posljednjih dana može se očekivati da se neće iscrpiti taj rok od dva mjeseca, izvijestila je s Pantovčaka Tatjana Krajač .

18:36 - Slobodan sam vam predočiti 78 potpisa zastupnika u saboru čije povjerenje uživam, rekao je Tihomir Orešković predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

'Dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija. Tihomir Orešković uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika što je dokazao potpisima stoga mu povjeravam mandat za sastav nove vlade', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

'Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazivam za ponedjeljak 28. prosinca u 12 sati', dodala je predsjednica.

Novi mandatar zahvalio se Domoljubnoj koaliciji, Mostu i predsjednici na povjerenju.

'Zahvaljujem se predsjednici na dobivenom mandatu i uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu vladu i da počnemo rješavati nagomilane probleme. Pozivam parlamentarnu većinu, ali i opoziciju da me u tome podrže. Znam da danas hrvatski mandatar nema sto dana, a to i ne tražim. Ovdje smo da služimo građani i naš cilj je da zajedno radimo da sutra bude bolje nego danas', poručio je Orešković u kratkom govoru.

18:26 - 'Predsjednica bi se trebala obratiti u 18.30 sati. Sve je spremno, dolaze njeni savjetnici, a tu su i suradnici iz Domoljubne koalicije. Sve je spremno za trenutak u kojem bi predsjednica trebala dati mandat za sastavljanje vlade novom mandataru', izvijestila je Tatjana Krajač.

18:14 - Tihomir Orešković došao je po mandat kod predsjednice. U društvu je s čelnicima Mosta i Domoljubne koalicije.

17:23 - 'Božo Petrov je imao 15 potpisa za sebe, Tomislav Karamarko je imao 63 potpisa za sebe, prema tome do sada nitko nije pokazao 76 potpisa. Ustav je jasan, ako se pojavi netko sa 76 potpisa za jednu osobu za mandatara onda joj predsjednica treba dati mandat. Međutim ukoliko se pojavi ovakva situacija za jednog, za drugog, ako treba odgoda 24 sata, naš je stav da bi nakon ove jedne nedopustive situcije posljednjih mjesec dana Hrvatska trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će velikih poteškoća s legitimitetom, rekla je nakon konzultacija Vesna Pusić.

17:06 - Mandatar Tihomir Orešković trebao bi večeras doći u Ured Predsjednice i donijeti joj dokaz da ima potporu većine izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru.

'Upravo mi je potvrđeno da se u 17.30 na Pantovčaku očekuje dolazak potencijalnog mandatara. Trebao bi doći s Petrovim i Karamarkom i svim njegovim koalicijskim partnerima. Osobno mora predsjednicu uvjeriti da uživa potporu više od 76 zastupnika, navodno dolazi sa 78 potpisa. Predsjednica bi se, ako se uvjeri da uživa potporu, trebala se spustiti s njim među novinare i dati mu mandat za sastavljanje vlade.

Još uvijek traju konzultacije. Došli su predstavnici Hrvatske raste. Vesna pusić i Silvano Hrelja, neslužbeno, od predsjednice će pokušati tražiti da raspirše nove izvore.

Ukoliko predsjednica da mandat Tihomiru Oreškoviću, on po ustavu ima 30 dana za sastaviti vladu. Ako ne uspije predsjednica mu može dati dodatnih 30 dana. Maksimalno u 60 dana bi trebala biti sastavljena vlada iako se očekuje da bi to moglo biti puno ranije', izvijestila je s Pantovčaka reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

16:20 - Nakon održane zajedničke konferencije MOST-a i Domoljubne koalicije tijekom koje je predstavljeno ime mandatara, Tihomira Oreškovića, iz SDP-a je stigla obavijest kako predsjednik stranke, Zoran Milanović neće nazočiti konzultacijama kod predsjednice.

U ime koalicije Hrvatska raste na Pantovčak će otići samo predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

15:42 - 'Kao što je poznato i kao što smo u cijelom nizu javnih istupa rekli, kad se to desi a to će pretpostavljam biti u okviru iduća dva sata mi smo otvoreni za razgovor i suradnju. Naravno ako budemo u oporbi bit ćemo konstruktivna oporba, ako budemo u vladi bi ćemo u vladi. Naše pozicije su jasne', rekao je nakon konzultacija s predsjednicom Radimir Čačić.

'Bilo bi nemoguće da ne poznam direktora Plive u Hrvatskoj. Surađivali smo na izgradnji nove tvornice od samog početka, u svakom slučaju realiziran je projekt kvalitetno, bio sam prisutan i na otvorenju, vrlo uspješan, u naponu snage, timski igrač, ima utakmica u nogama', rekao je Čačić o Tihomiru Oreškoviću koji je navodni mandatar kojeg predlaže Domoljubna koalicija. No, politikom se Orešković nije bavio.

'Premijer je puno širi od onoga o čemu ja uvijek govorim, a to je gospodarstvo. Ono je bitna stvar, ali nije jedina i zato je tim koji će okupiti oko sebe zahtjevan projekt i taj tim mora mu dati političku snagu i neko razumijevanje. Puno toga premijer u ime RH mora odraditi', naglasio je Čačić.

15:00 - Predsjednica je sastanak započela s pripadnicima nacionalnih manjina. Nakon predstavnice albanske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj, koja je konzultacije s predsjednicom obavila telefonskim putem na sastanku su bili i SDSS-ov Milorad Pupovac i Furio Radin, koji zastupa talijansku nacionalnu manjinu.

'Mi nismo tražili dodatno vrijeme, želimo vidjeti kako će ovaj dan završiti, da li će ove dvije grupacije doći s usuglašenim preijedlogom i kakve su pretpostavke uz to što smo govorili' rekao je Milorad Pupovac nakon sastanka s predsjednicom na kojim je bio s Furiom Radinom.

Kako su kazali zastupnici, na sastanak su ušli bez poznatog imena premijera, a potom je stigla poruka u kojoj stoji da su se MOST i Domoljubna koalicija usuglasili oko imena mandatara.

'Ne poznajemo čovjeka, prvi put čujemo za to ime i razgovarat ćemo, vidjet ako se neće do tad nešto promijeniti. Mi smo zajedno, znai da se slažemo oko toga. Imamo program koji se zalaže za prava nacionalnih manjima, stalo nam je do ustrojstva i regionalizacije Istre ali i drugih dijelova Hrvatske', rekao je Furio Radin.

Zaključili su kako kandidata oko kojeg su se MOST i Domoljubna koalicija usuglasili ne mogu odbiti.

'Mi tu osobu želimo upoznati, također želimo znati što bi takva odluka značila za zemlju, za vladu i za nas, a kada dobijemo na ta pitanja odgovore, onda ćemo znati što može biti naša odluka', dodao je Pupovac.

13: 30 - Na posljednje konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u srijedu neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, kao ni Drago Prgomet te HDSSB. IDS-ov Boris Miletić konzultacije će obaviti telefonski.

Na konzultacije će doći Zoran Milanović sa svojim partnerima iz koalicije Hrvatska raste, dok će iza njih na konzultacije, s konačnim dogovorom doći Božo Petrov i Tomislav Karamarko sa svojim partnerima.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu poslijepodne održat će posljednji, peti krug konzultacija nakon kojega bi trebao biti poznat mandatar Vlade, s obzirom na to da su joj Domoljubna koalicija i Most potpisima 78 izabranih zastupnika dokazali da imaju potporu saborske većine, ili će predsjednica imenovati privremenu Vladu i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Grabar-Kitarović je u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade, u protivnom će imenovati privremenu nestranačku Vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Da imaju potporu saborske većine hrvatskoj predsjednici su dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov u utorak poslijepodne. Prethodno je Most odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine izabrane zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i Vlade.

Konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima na Pantovčaku počinju u 14 sati i predviđeno je da će trajati do 18.30 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene