Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga protiv oca monstruma

Slučaj s Paga: Najteže ozlijeđena djevojčica skinuta s aparata za disanje i pri svijesti je

Zamjenik ravnatelja OB Zadar doktor Edi Krauc (Foto: Dnevnik.hr)
Zamjenik ravnatelja OB Zadar doktor Edi Krauc (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Stižu novi detalji tragedije na Pagu. DORH je izdao rješenje o pokretanju istrage. A zadarski sud je potvrdio da su roditelji već pravomoćno osuđeni 2017. godine za zanemarivanje najstarijeg djeteta koje je prije nekoliko godina izmješteno iz te obitelji.

Na vidjelo izlaze novi detalji odgoja četvero djece koje je otac bacio s balkona na otoku Pagu. Iza sebe već imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Pročitajte i ovo Dr. Edi Karuc, Odjel intenzivnog liječenja OB-a Zadar (Foto: Dnevnik.hr) DR. EDI KARUC ZA DNEVNIK NOVE TV Liječnik iz zadarske bolnice: ''Nikada nismo vidjeli ovakvo što. Od teških trauma djeca nisu mogla ni plakati..." Slika nije dostupna bit će vještačenje Što je nagnalo oca monstruma na strašan čin? Forenzička psihijatrica otkriva što može dodatno potaknuti ovakvu reakciju

''Sud je donio odluku 2017. godine, krajem 2017., na koju se okrivljenici nisu žalili. S tim da je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu dana, ali ista zamjena za uvjetnom osudom rok kušnje od 3 godine'', rekao je Denis Klarendić, glasnogovornik općinskog suda u Zadru.

Uvjetna osuda je prekršena - ukoliko se ocu dokaže krivnja zakon je vrlo jasan. ''Ako dobijemo osudu u kojoj je kazna veća od dvije godine mora se ova uvjetna kazna opozvati i objediniti kao kazna'', kaže Lana Peto Kujundžić, predsjednica odjela za mladež ŽS Zagreb.

Pokretanje istrage protiv oca danas je potvrdilo županijsko državno odvjetništvo u Zadru. ''U nakani da usmrti svoje četvero djece; za vrijeme dok su ona spavala, iz spavaće sobe uzeo u naručje jedno po jedno dijete te ih jedno po jedno bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće'', priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva.

Pod povećalom istražitelja obitelj s Paga posljednjih godina nije bila. ''Policija nije imala konkretnih postupanja u obitelji što se tiče zadnje tri godine. Osim u to vrijeme kada smo podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenog djela povrede prava djeteta'', rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Prst krivnje najviše se upire u prvu ženu zadarskog centra za socijalnu skrb. Ravnateljica danas bez komentara. O njezinoj mogućoj smjeni oglasili su se iz upravnog vijeća centra.

Sukladno prijedlogu ministrice Nade Murganić, sazvana je sjednica Upravnog vijeća za ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u 10 sati. Očekujemo da ćemo do tada dobiti izvješće o provedenim nadzorima.

Članovi Upravnog vijeće će pregledati izvješća te će, ako budu spremni, o tome odmah i raspraviti. Sukladno odredbi čl. 136. Zakona o socijalnoj skrbi, nakon raspravljenih izvješća, Upravno vijeće će zatražiti od ravnateljice pisano izjašnjenje.

U cijelu priču uključio se i sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi. Tvrde zadarski centar je podkapacitiran. Na jednog socijalnog radnika pripada oko 220 obitelji to je nešto što govori u prilog nefunkcioniranja ovog sustava. Smatraju kako u cijeloj priči leži i odgovornost resorne ministrice Murganić.

''Čini mi se da je nedopustivo da ministrica bježi od osobne odgovornosti, tim više što ona dolazi iz ovog sustava i ona zna koji su problemi u sustavu. I ne može biti alibi prebacivanje na raniju vladu jer ovo nije početak vlade'', kaže Jadranka Dimić, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Sve mane sustava prepoznate su prekasno za četvero djece koje će s ovom traumom morati živjeti cijeli život.

Otac se brani šutnjom

Sudac istrage rekao je da se okrivljeni otac brani šutnjom. To bi za vještačenje psihijatara mogao biti velik problem.

''Ima više od 60, 70 posto njih koje se brane šutnjom. Nama to vrlo komplicira postupak vještačenja. Tijekom vještačenja moramo ispitati emocionalni odnos između ispitanika prema djelu, a za to nam je bitno na koji je način doživljavao cijelu situaciju i bitan nam je taj njegov iskaz. Ako tog iskaza nema mi ćemo naravno napraviti na osnovu dostupne dokumentacije koju imamo iz svih podataka koje smo dobili. S okrivljenikom tada možemo razgovarati o svemu, samo ne o konkretnoj situaciji'', objasnila je prim.dr.sc. Nadica Buzina, sa Zavoda za forenzičku psihijatriju.

Pa onda ako se ispitanik brani šutnjom mi ćemo ostaviti mogućnost da naš konačni nalaz eventualno korigiramo nakon što se ispitanik prestane braniti šutnjom.

Zdravlje djece

Ozlijeđena djeca su stabilno. Za njih troje, koji se nalaze u zadarskoj bolnici, liječnici vjeruju u mogućnost potpunog oporavka. Djevojčica koja je na liječenju u Zagrebu i dalje je pod posebnom skrbi liječnika.

U četvrtak navečer u Zagreb dovezena najteže ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica - i danas je, s teškim ozljedama glave, u stabilnom stanju.

''Djevojčica je u općenito boljem stanju. Danas smo je prestali sadirati, znači, više nije uspavana. Razbudila se, pri svijesti je. Skinuli smo je s aparata za disanje. Ako ovako nastavi moguće je za par dana da neće više trebati intenzivno liječenje'', izvijestio je dr. Toni Matić, specijalist pedijatar u KBC Zagreb.

Nakon što su prije dva dana u Pagu preživjeli neviđeni zločin, preostalo troje djece još uvijek je na liječenju u zadarskoj bolnici.

''Ovo dvoje manje djece su već sada sposobni da mogu biti otpušteni doma, a za ovu stariju djevojčicu da bi za par dana trebala. Međutim, kažem, oni su sad zajedno svi u jednoj sobi. Kad zajedno sa socijalnom službom nađemo način i mjesto gdje će biti smješteni, onda ćemo ih otpustiti iz bolnice'', rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

S djecom u bolnici boravi i majka. ''Mi smo već dosad izišli ususret, mi smo majci našli smještaj, hranu i tako dalje tako da bude što bliže djeci'', kaže Karuc. S majkom je u stalnom kontaktu i Grad Pag.

''Sad pomažemo na način da kupujemo sve potrebno što se tiče higijene. Što se tiče donjeg veša, pidžama i tako dalje, sve ovo što je potrebno za malu djecu'', rekao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.

Osim toga, navodi gradonačelnik, obitelj je od Grada dosada dobivala demografsku potporu i pojedinačnu pomoć. ''U obliku novca obitelj je dobila u zadnje dvije godine oko 30-ak tisuća kuna'', dodaje Fabijanić.

Je li taj novac zaista korišten za dječje potrebe, otvoreno je pitanje. Sva je pozornost i dalje usmjerena na njihov oporavak.

''Ova curica koja je bila u JIL-u se sasvim dobro oporavlja. Jutros je bila vesela kad je mama došla. Jedu, piju. Kad je mama s njima, više jedu, više piju i puno su veseliji'', dodaje Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zbog šoka koji su proživjeli nakon što ih je otac bacio s prvog kata, u ponedjeljak će njihovo stanje procijeniti klinički psiholog. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene