Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZLAZNE ANKETE - PRVE PROCJENE REZULTATA

U Zagrebu trijumf nezavisnih lista, Švaljek bolja od HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati izlaznih anketa pokazali su da će u sva četiri najveća hrvatska grada birači još jednom na izbore 4. lipnja.

Održani su još jedni lokalni izbori u Hrvatskoj, koji su već tijekom kampanje označeni vrlo neizvjesnima. Prve procjene rezultata izbora na temelju izlaznih anketa portal Dnevnik.hr donio je točno u 19 sati u nedjelju, 21.05.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalni izbori 2021. DIP: Nova aplikacija za rezultate glasanja Slika nije dostupna Osvojio drugi mandat u Osijeku Vrkić: "Hrvatskoj treba stabilna vlast. Mislim da to mogu gospodin Plenković i gospodin Vrdoljak"

Rezultate izbora pratite uživo iz minute u minutu na portalu Dnevnik.hr.

Ove je godine najveći odaziv bio u Ličko-senjskoj županiji, gdje je do 16:30 sati glasovalo 48,12 posto birača, a najmanji je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je u istom razdoblju glasovalo 31,00 posto glasača.

Također, iz županijskog povjerenstva u Dubrovniku javili su da su zaprimili prijavu jednog kandidata na području Stona da su glasovale dvije osobe koje se uopće nisu pojavile na biračkom mjestu. Županijsko izborno povjerenstvo provest će izvide na temelju te prijave.

U nastavku donosimo prve procjene rezultata prema izlaznim anketama za četiri najveća hrvatska grada.

ZAGREB

Po novim procjenama rezultata prema izlaznim anketama, u Zagrebu vodi Milan Bandić (30,14%), a slijede Anka Mrak Taritaš (26,67%) i Sandra Švaljek (17,78%). Bandić će u svoj izborni stožer stići oko 22 sata. Josipa Krajinović, reporterka Nove TV razgovarala je s njegovom zamjenicom, Jelenom Pavičić Vukičević, koja je komentirala izgledan drugi krug za Bandića, bar prema izlaznim anketama.

"Poštujemo izlazne ankete, ali još više glasove birača. Iza 22 sata bit ćemo svi skupa pametniji. Ovo je jasan pokazatelj da smo radili marljivo, ozbiljno i odgovorno. Nastavljamo istim tempom za drugi krug, Zagrepčanke i Zagrepčani znaju kako nagraditi dobro vodstvo grada", poručila je Pavičić Vukičević.

U stožeru Anke Mrak Taritaš i više su nego zadovoljni rezultatom izlaznih anketa, što je Barbari Štrbac, reporterki Nove TV, potvrdio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Kako ne bi bili zadovoljni, u dva od četiri grada naši kandidati su u izglednim pozicijama da pobijedimo. Ovo je sjajna poruka, Zagrepčani su željni promjene. Stvarno se nadam da će do nje doći", kazao je Vrdoljak.

Bruna Esih, koja je odlučila s bivšim HDZ-ovcem Zlatkom Hasanbegovićem, samostalno krenuti u bitku za Zagreb osvojila je, kažu izlazne ankete, 10,33 posto glasova građana Zagreba. To je gotovo dvostruko više od Drage Prgometa, HDZ-ovog kandidata za prvog čovjeka metropole osvojio je tek 5,59 posto glasova. Detaljnije možete pročitati OVDJE.

Kad je riječ o mjestima u Gradskoj skupštini, lista Milana Bandića osvojila je također najviše glasova prema izlaznim anketama - 25,76 posto, dok je SDP s koalicijskim partnerima osvojio 21,71 posto. Treća lista je ona nezavisne Sandre Švaljek, koja je po prvim izlaznim anketama dobila 12,75 posto glasova, a slijedi ju HDZ s 10,65 posto.

Preračunato u mandate, raspored u Gradskoj skupštini, u kojoj sjedi 51 vijećnik, izgledao bi ovako:

Lista Milana Bandića - 16 mandata, SDP i partneri - 13 mandata, Nezavisna lista Sandre Švaljek - 7 mandata, HDZ - 6 mandata, Lista Zagreb je naš! - 5 mandata, Nezavisna lista Brune Esih - 4 mandata.

SPLIT

U Splitu pak po prvim procjenama rezultata prema izlaznim anketama vodi Željko Kerum (29,18%), a slijede Andro Krstulović Opara (24,74%) i Marijana Puljak (21,43%). Kerum je reporterki Nove TV Sofiji Preljvukić kazao: "Iz iskustva, ovakvi rezultati se ne mijenjaju. Evidentno da ja i Opara idemo u drugi krug. Smatram da sam dobro odradio kampanju. Sad imamo 15 dana. Predlažem Opari da idemo s programima, a da se ne ide s niskim udarcima".

Krstulović Opara kazao je kako nije razočaran te da je riječ o izvrsnim rezultatima. "Kerumu ne poručujem ništa, ja se obraćam svojim biračima koji više ne žele baldasarsko-kerumovsku aljkavu politiku", kazao je Opara.. Detaljnije čitajte OVDJE.

RIJEKA

Po prvim procjenama rezultata prema izlaznim anketama, u Rijeci vodi Vojko Obersnel (44,31%), a prati ga Hrvoje Burić (16,26%). Obersnel je u prvoj izjavi kazao kako je zadovoljan procjenama izlaznih anketa. "Vjerujem da će SDP i naši koalicijski partneri i dalje ostati vodeća snaga u Rijeci", rekao je Obersnel, dodajući da je drugi krug bio očekivan s obzirom na veliki broj kandidata i ponekih provokativnih istupa.

Hrvoje Burić, koji prema izlaznim anketama s velikim zaostatkom ide u drugi krug, također je zadovoljan. "Iskreno, zadovoljan sam što sam ušao u drugi krug u Rijeci. Optimističan sam, najavljujem pobjedu u drugom krugu. Očekujem podršku kandidata koji su bili opozicija Obersnelu", rekao je Burić, dodajući da se u prvom krugu biralo, a u drugom će se eliminirati. "I vrijeme je doista da Vojko Obersnel ode", poručio je Burić. Detaljnije čitajte OVDJE.

OSIJEK

Prve procjene rezultata po izlaznim anketama u Osijeku upućuju na vodstvo Ivana Vrkića (38,31%), a daleko iza njega je Ivana Šojat (17,58%). Reporterka Nove TV Anita Martinović razgovarala je s Vrkićem, koji joj je kazao: "Zadovoljan sam i zahvalan sugrađanima na povjerenju, ali to je tek prvi krug i uvod u drugi krug". Ipak, unatoč velikoj prednosti prema tim istim rezultatima, Vrkić je oprezan i ne previše euforičan. "Događaju se čuda. Suzdržan sam jer želim odraditi još dio posla koji trebam odraditi", poručio je.

"Zadovoljna sam rezultatima izlaznih anketa,no uvjerena sam da će moj postotak rasti, jer to su ipak samo izlazne ankete", poručila je iz HDZ-ovog stožera u Osijeku Ivana Šojat. Podrobnije možete pročitati OVDJE

Pogreška mjerenja u izlaznim anketama po gradu je za Zagreb +/- 1,5%, Split +/- 1,8%, Rijeku +/- 1,7% te Osijek +/-1,9%.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene