Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavljene nepravilnosti

Ston: Glasovali, a nisu se pojavili na biračkom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neanonimnim dojavama građana izborno jutro do 11.00 sati uglavnom prolazi s manjim brojem nepravilnosti, poručili su iz GONG-a.

Iz županijskog povjerenstva u Dubrovniku javili su da su zaprimili prijavu jednog kandidatat na području Stona da su glasovale dvije osobe koje se uopće nisu pojavile na biračkom mjestu. Županijsko izborno povjerenstvo provest će izvide na temelju te prijave, javlja nam reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić koja prati tijek lokalnih izbora na jugu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić i Davor Perić Stonska obilaznica Davor Perić iz Hrvatskih cesta: "Današnjim otvaranjem projekt je dobio svoju punu funkcionalnost" Davor Perić obilaznica u završnoj fazi Zbog snažnog vjetra odgođeno postavljanje segmenta mosta u Stonu: "Čim vremenski uvjeti dopuste nastavljamo s montažom"

Birački odbori ponovno najslabija karika

"Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri)", kažu u GONG-u. Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljamo da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana.

"Fotografiranje listića nije u skladu s pravilima"

GONG posebno ističe da fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

GONG apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje.  Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama, slanjem SMS-ova i postavljanjem plakata.

GONG poziva kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

"DIP zaprima sporadične prijave koje ne utječu na zakonitost izbora"

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako je u prijepodnevnom dijelu nedjeljnih lokalnih izbora Povjerenstvo zaprimilo "sporadične prijave" o nepravilnostima, ali da nije bilo takvih koje bi utjecale na zakonitost izbora.

Birači su, primjerice, prijavljivali da glasački listić nije licem okrenut prema dolje, da su dobili samo neke listiće, da na stranicama DIP-a ne mogu naći kandidature za izbor vijeća mjesnih odbora na zagrebačkom Črnomercu (objavljuje ih zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo) itd.

Potpredsjednica DIP-a osvrnula se i na ocjene GONG-a da pojedini birački odbori nisu dobro educirani i da su "najslabija karika" izbora.

U izbornim tijelima, dakle biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, anagažirana je "vojska" od 73 tisuće ljudi, pa su sporadični slučajevi uvijek mogući, no to nikako ne upućuje na neregularnost, ističe Fabijančić Križanić.

Podsjeća pritom da je DIP ovoga proljeća, dakle prije izbora, diljem Hrvatske provodio edukacije, da je objavio detaljan Podsjetnik o radu biračkih odbora, da su članovi Povjerenstva stalno na raspolaganju za informacije i upute, iako Povjerenstvo formalno ne provodi lokalne izbore, nego je to zadaća 'nižih' povjerenstava.

Fabijančić Križanić poziva birače da, ako uoče nepravilnosti, to prijave adležnom ili Državnom izbornom povjerenstvu, biračke odbore da posao odrađuju "kako treba", a izborne sudionike da poštuju izbornu šutnju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta. (Hina/D.L.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene