452709
452709
452709
452709
452709

ODLAZAK LIJEČNIKA U INOZEMSTVO 'Za 5 godina imat ćemo velik problem'

  • , 06.10.2016., 17:50
  • Autor:
  • komentara

Liječnici obiteljske medicine upozorili su javnost da svake godine iz Hrvatske na rad u inozemstvo odlazi i do njih stotinu.

 
 
 
 
Dr. Galibedin Galijašević gost u Vijestima Nove TV (Video: Vijesti u 17 h)
Dr. Galibedin Galijašević gost u Vijestima Nove TV (Video: Vijesti u 17 h)

Situaciju je u Vijestima Nove TV pojasnio doktor Galibedin Galijašević.

Doktore Galijaševiću, zašto obiteljski liječnici odlaze u inozemstvo, osim najočitijeg razloga – financijske prirode jer im se nude više puta veće plaće?

Osim tog razloga,koji nije nebitan, liječnici su nezadovoljni neuređenošću zdravstvenog sustava, kao i sustavnom nebrigom za naš segment zdravstvenog sustava. Da pokažem to u dinamici – 2006. godine u hrvatskom zdravstvu je bilo obiteljskih doktora 66 na 100.000 stanovnika, a danas 10 godina kasnije, samo 56. Tu se vidi sustavni manjak. Za razliku od toga, ukupno je u Hrvatskoj bilo 256 doktora na 100.000, sada je 343. Vidimo porast populacije bolničkih liječnika, a pad obiteljskih. Naglašavam da sustav počiva na obiteljskoj medicini. Mi u sustavu odrađujemo 70% zdravstvenih potreba populacije, a s druge strane sustav vodi nebrigu i sve nas je manje i manje. Problem je da prosječna starosna dob liječnika u obiteljskoj medicini je 55 godina. Prema našim izračunima, za pet godina će 30 % naših kolega ostvariti pravo na mirovinu. Gledajući koliko produciramo mladih liječnika kroz naše fakultete u zemlji, nikako nećemo moći nadoknaditi taj minus i za pet godina ćemo se naći u velikom problemu.

Bi li koncesija za sve, riješila sve probleme ili je problem dublji?

Naš je prijedlog da se sustavno u zdravstvu kaže koncesijski model je primarni model organizacije primarne zdravstvene zaštite, uz zadržavanja Domova zdravlja kakvi su sada. To bi riješilo mnoge stvari, nas bi stavilo u poziciju da možemo kontrolirati naše resurse s kojima raspolažemo. Pacijenti bi imali puno bolju situaciju, jer resurse koje dobijemo na takav način možemo pametnije iskoristiti za dobrobit pacijenta, bolje se opremiti, organizirati itd. A onda i naše zadovoljstvo financijskim inputima je daleko veći. Naravno da mladi doktor kad završi medicinu i dođe na tržište rada sada ima izbor hoće li ostati ovdje u ovakvom neuređenom sustavu gdje smo pod nekakvom čizmom, gdje nas se tjera – moraš biti u Domu zdravlja, ne možeš ići u neki lukrativniji, bolje organizirani model, izabrat će da ide u inozemstvo jer mu je tamo bolje.

Koji su vaši prijedlozi novoj Vladi?

Prvi prijedlog je da se uredi sustav, da se primarna zaštita uredi po modelu da ne bude dvojni model Domova zdravlja i koncesijski model, da Domove zdravlja kroz neko vrijeme reorganiziramo, približimo ono što se događa daleko općim bolnicama i kliničkim centrima, da visoku medicinu približimo pacijentu, da on ne mora putovati u Zagreb ili veće centre da bi ostvario zdravstvenu uslugu, već da liječnik dođe njemu bude sve brže i bolje odrađeno, otprilike priča brdo Muhamedu.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se