Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje:

'Hrvatskoj prijeti egzodus obiteljskih liječnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) upozorila je u četvrtak da bi Hrvatska uskoro mogla ostati bez dovoljnog broja obiteljskih liječnika, najtraženije liječničke specijalizacije u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Samo ove godine nekoliko desetaka obiteljskih liječnika otišlo je iz Hrvatske u zemlje zapadne Europe koje im nude pet puta veće plaće, istaknuo je Galibedin Galijašević iz HUKPZZ-a.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Na konferenciji za novinare nazvanoj "Čeka li nas egzodus obiteljskih liječnika, što po tom pitanju radi lokalna samouprava" upozorio je da je sustav primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj neuređen, sustav domova zdravlja zastario, a preventivni programi zavoda za javno zdravstvo bespotrebno troše stotine milijuna kuna na piskaranje dopisa.

Da bi se liječnike obiteljske medicine zadržalo u Hrvatskoj, udruga koncesionara predlaže smanjivanje broja pacijenata po timu obiteljske medicine s 1800 na 1100, koliko je prosjek u EU. Traže ukidanje diskriminacije u sklapanju koncesijskih ugovora za zaposlene u domovima zdravlja, te pomoć regionalne samouprave koncesionarima u Lici, Slavoniji i Zagorju, koji zbog iseljavanja stanovništva ostaju bez pacijenata i prihoda. Predlažu i da se preventivne programe prepusti obiteljskim liječnicima koji će, smatra Galijašević, biti u tome jeftiniji i učinkovitiji od zavoda za javno zdravstvo.

Budućeg ministra zdravlja stoga je pozvao da obrati pažnju na sustav primarne zdravstvene zaštite koji obavlja gotovo 80 posto svih zdravstvenih postupaka, a dobiva svega 13,6 posto zdravstvenog proračuna.

"Koncesiju treba omogućiti svima koji to žele, ali i objasniti javnosti da koncesija nema veze s privatizacijom. Doktori u koncesiji u ugovornom su odnosu s HZZO-om i županijom. Oni ne naplaćuje svoje usluge poput privatnika", istaknuo je Galijašević na konferenciji za novinare koju je udruga koncesionara održala nakon što je sajam karijera u zdravstvu protekloga vikenda u Zagrebu pokazao da su obiteljski liječnici najtraženija liječnička specijalizacija u zemljama zapadne Europe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene