Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moj.report@novatv.hr

Vodostaj u Sisku i okolici stagnira, evakuirana najugroženija područja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da nema korisnika interneta danas koji nije nikad vidio "smiley" emoticon te osjetio čitav niz emocija vezanih uz njegovo korištenje u porukama, emailu, društvenim mrežama... Stvari su se međutim promijenile i to u glavama ljudi.

Ako imate snimke ili fotografije poplave, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac DNEVNIK NOVE TV U SISKU Stiže vrhunac novog vodenog vala: ''Potres je učinio mnogo štete nasipima i treba ih hitno sanirati'' Petra Buljan U IŠČEKIVANJU VODENOG VALA ''Banijci bi noćas konačno trebali mirno spavati.'' Barem kada je riječ o obrani od poplava

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Social Neuroscience, gledanje u u lica koja su napravljena od znakova na tipkovnici, može izazvati istu reakciju u dijelu mozga zaduženom za prepoznavanje lica drugih ljudi, kao i promatranje pravog izraza lica.

Iako je originalno popularni "smiley" nastao u 60-tim godinama prošlog stoljeća, njegova okomita verzija :) nastala je 1982. godine. Reakcija ljudi danas na njegovu pojavu nije urođena, već naučena.

S druge strane, nisu niti svi smajlići jednaki, jer dok tradicionalni :) i :-) izazivaju iste mehanizme u mozgu za prepoznavanje pravog smješka na licu osobe, netradicionalni (-: nema taj učinak.

"To je u potpunosti kulturološko kreirana neurološka reakcija. To je doista posve nevjerojatno", smatra istraživač koji je radio na spomenutoj studiji, a prenosi Wired.

Na nama ostaje da taj :) shvatimo kao pokušaj flerta, jednostavan smješak ili podrugivanje, jer je taj izraz lica normalan u sve tri situacije u stvarnosti.

Najkritičnije je u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik, gdje je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom. Kiša koja je tijekom noći pala i koja jutros pada komplicira stanje oko obrane od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji. Iz županijskog DUZS-a doznajemo kako je najkritičnije u mjestima na toku Kupe. Zbog poplave u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje je zatvorena cesta Letovanić - Stari Grad - Žažina, a vodeni val danas bi trebao proći i kroz sam Sisak.

Organizirana je opskrba mještana kruhom i vodom, a pomoć je pružio i Caritas Sisačke biskupije, doznaje se od načelnika Općine Lekenik, Ivice Perovića.

Budući da je poplavljena i cesta od Žažine prema Letovaniću, opskrba je otežana. Zbog toga će, na poziv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel na ugroženo područje Hrvatska vojska poslati četiri specijalna vojna kamiona za opskrbu.

Također na ugroženo područje stiže još 300 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Oni će se transportnim vozilima i radnim strojevima pridružiti ekipama na terenu i Gardijsko motoriziranoj brigadi Hrvatske kopnene vojske, čijih je 100 pripadnika jučer angažirano u naselju Letovanić.

Osim na zaštiti objekata, vojska će, zajedno s pripadnicima vatrogasnih društava, biti angažirani na evakuaciji najugroženijih stanovnika.

Vodostaj rijeke Save na vodomjernoj postaji Dubrovčak (ulazna točka u županiju) je u padu i pao je sa 764 na 724 centimetra od jučer popodne, rekao nam je Željko Prpić, pročelnik Područnog ureda DUZS-a u navedenoj županiji. Dodaje kako vodeni val koji ide Savom tek treba stići u Sisak.

SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte poplavljeni dio Hrvatske!

S druge strane, vodostaj Kupe još uvijek raste pa Prpić smatra kako će biti kritično upravo na područjima oko Kupe. Vatrogasci, vojska i ostale službe su konstantno na terenu i provode se sve potrebne preventivne mjere i akcije u obrani protiv poplave.

Isto tako, rijeka Glina se u naseljima Letovanić, Stari Brod i Topusko prelila preko nasipa, zbog čega je ranije spomenuta cesta još uvijek i zatvorena za promet. Jedina vozila koja smiju prometovati tom cestom su vozila Hitne pomoći, kaže Prpić.

Branitelji i stanovnici naselja oko spomenutih rijeka proveli su besanu noć, a vrhunac vodenog vala još nije prošao kroz tu županiju. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene