Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stiera napustio savjetnik

Udruge slave Ilčićev odlazak: A sad adio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ladislav Ilčić dao ostavku na mjesto savjetnika ministra vanjskih poslova, tvrdi da je razlog to što se želi kandidirati na lokalnim izborima za gradonačelnika Varaždina.

"Dao sam zahtjev za ostavku, zahvaljujem se gospodinu Stieru, ali moram moći nastupati javno kao predsjednik stranke", rekao je Ladislav Ilčić, savjetnik ministra vanjskih poslova i predsjednik stranke HRAST. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Ilčić je na konferenciji za novinare najavio da će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Varaždina. Dodao je da očekuje da će ući u drugi krug, a vjeruje da će i pobijediti na tim izborima. 

Povod za nastup na lokalnim izborima, tvrdi, bio je nezadovoljstvo HDZ-ovim kandidatom u Varaždinu kojeg "ne može i ne želi podržati". HDZ-ov kandidat za varaždinskog gradonačelnika je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a. 

Za Davora Ivu Stiera je imao samo riječi hvale. "S gospodinom Stierom sam stvarno imao dobru komunikaciju, o njemu imam jako dobro mišljenje", rekao je Ilčić. To što posljednje vrijeme nije bio u javnosti pravda svojim savjetničkim poslom. "Mjesto posebnog savjetnika je mjesto na kojem se mišljenje govori onome koga savjetujete", rekao je Ilčić. 

Tvrdi da savjetnički honorar više ne prima od trenutka kad je dao ostavku, dok je za prethodni rad već primio honorar. "Mogao sam primati honorar sljedeće četiri godine, što bi vjerojatno većina političara napravila", rekao je Ilčić. 

Stier: Logična odluka

Ilčićeva ostavka tražena je na Maršu žena održanom u srijedu na Međunarodni dan žena, no Stier tvrdi da to nije razlog njegovog odlaska, već kandidatura za gradonačelnika Varaždina koju mu je najavio ranije.

"Ilčić me izvijestio da se namjerava kandidirati za gradonačelnika Varaždina i to je logična odluka za jednog predsjednika stranke, ali naravno, to nije kompatibilno s funkcijom posebnog savjetnika", rekao je Stier, dodajući da se zahvaljuje Ilčiću na angažmanu. 

Ilčićev udar po HDZ-u i kandidatu te stranke za gradonačelnika Varaždina Stier je stavio u kontekst predizborne kampanje kada se može čuti malo žešća retorika. 

U Habijanovu obranu stao je i Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji je Ilčiću zamjerio prozivanje političkih suparnika na osobnoj razini. "Kada nemate ideje i kvalitetu da napravite nešto za svoje sugrađane tj. za boljitak sredine u kojoj živite, tada se bavite demagogijom i prozivanjem političkih suparnika na osobnoj razini", poručio je Stričak, dodajući da s kandidatima koji u svojoj sredini ne prelaze izborni prag ne misli dalje polemizirati.

Kraj Stierovoj samovolji

Ilčićev odlazak pozdravile su nevladine organizacije okupljene u Platformu 112, koje su priopćenje o njegovoj ostavci naslovili s "A sad adio"

Uvjereni su da je ostavka posljedica noćnog marša u kojem su to tražile tisuće okupljenih. "Konferencija za medije na kojoj je Ladislav Iličić uporno ponavljao kako je to njegova osobna odluka, uz posebnu samohvalu da se nitko osim njega ne bi odrekao lijepe naknade koju je mogao dobivati četiri godine, nije zvučala uvjerljivo", kaže se u priopćenju Platforme 112. 

Posebno im je znakovito opetovano hvaljenje ministra Stiera, a odbijanje komentiranja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te osudu dijela politike HDZ-a kao lažne i suprotne demokršćanskim vrijednostima.

"Nama se čini, i drago nam je ako se to dogodilo, da je predsjednik Vlade odlučio stati na kraj samovolji ministra Davora Ive Stiera koji se osjetio dovoljno moćnim pa je prije nekog vremena odlučio "izaći iz ormara" i jasno pokazati da nedvosmisleno pripada vrlo organiziranom i financijski dobro potkoženom ultrakonzervativnom pokretu koji svoje pipke rasprostire na gotovo sve strane svijeta", poručuju iz Platforme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene