Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćni marš

"U boj, u boj, za jajnik svoj!": 1.200 ljudi marširalo za prava žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Feministički kolektiv fAKTIV, čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava, i ove godine je organiziralo Noćni marš na Dan žena.

Feministički kolektiv fAKTIV, čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava, i ove godine organiziralo je Noćni marš na Dan žena.

Pročitajte i ovo Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje" Dan žena Živio feminizam! Živio Osmi mart! ANKETA Danas je Dan žena: Pitamo vas jesu li žene ravnopravne s muškarcima?

"Lani smo u velikom broju marširale/i utabanim putevima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu - da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima.

Osmi mart je i slavlje i odavanje poštovanja toj borbi te njezinim tekovinama. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava", poručuju iz kolektiva.

Tijek marša pratite u nastavku:

Okupljanje je počelo u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a marš kreće u 18:30 rutom Trg žrtava fašizma - Ulica Franje Račkog - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Zrinjevac.

Na maršu se okupilo 1.200 ljudi, doznajemo iz Policijske uprave Zagrebačke.  Sudionici marša nose transparente s natpisima "Opus Dej, go avej", "Žena, majka, radnica", "I moj ćaća se borio protiv patrijarhata", "Ratificirajte Istanbulsku konferenciju odmah"

"Pozvali smo vas da se borite protiv svih oblika društvenih nepravdi. Pridružimo se uvijek rastućem globalnom napretku i viknimo "E nećete, no pasaran". Svim promotorima patrijarhata, obiteljašima i prisilne reprodukcije, poručimo "nema povratka", poručili su organizatori.

"Mi smo se večeras okupile i okupili u dosta velikom broju i možemo reći da će ovo biti jedan od najvećih prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj. Poruke koje će biti poslane su pravo na besplatan, dostupan i legalan pobačaj. Borimo se za seksualna i reproduktivna prava žena koja se nalaze na udaru neokonzeevativnih snaga i na to ne pristajemo i kažemo dosta. Odluka Ustavnog suda je takva da pobačaj mora ostati legalan do 10. mjeseca trudnoće, no mi upozoravamo da se u ovoj političkoj klimi radi sve da pobačaj postane što nedostupniji. Edukacijom žena o pobačaju, pokazali su primjeri u drugim zemljama, da to samo otvara vrata klerikarnim strujama u javne bolnice. Nasilje prema ženama je konstantan problem u ovoj zemlji i ovaj kolektiv inzistira na reatifikaciji Istanbulske konvencije. Krivac za ovakvu situaciju su Vlada i Katolička crkva i sve satelitske strane katoličke crkve. Žene su sve morale boriti i ovaj marš je prvi korak", kazala je Jelena Tešija iz kolektiva fAKTIV.

U ime okupljenih zatražila je ostavku ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera i njegova savjetniak Ladislava Ilčića te poručila kako ne pristaju na ograničavanje seksualnih i reproduktivnim prava žena, koja se nalaze na udaru neokonzervativnih snaga u društvu.

Povorka je krenula, prosvjednici uzvikuju "U boj, u boj, za jajnik svoj". Među okupljenima je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Gordan Maras, HNS-ovci Anka Mrak-Taritaš i Ivan Vrdoljak.

Sudionici marša prolaze ulicom Račkoga i uzvikuju "Besplatan pobačaj".

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene