Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah industrije

Zašto pijemo sve manje domaćeg mlijeka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavoniji se u jednom tjednu zatvore i po tri farme muznih krava. Domaćeg mlijeka je sve manje, a na policama trgovina mlijeko je sve skuplje. Na jednoj farmi bila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

U šest sela Milan Bjelić iz Zapolja je jedini proizvođač mlijeka. Iza njega teška je godina. 'U zadnjih godinu dana pravo osjetim da je teško. Ne znam ni sam kako guram', kaže Milan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okreće se ovčarstvu Najpoznatiji slavonski mljekar rasprodaje svoje krave Slika nije dostupna Transponderi kraj zvonca 21. STOLJEĆE NA SLAVONSKOJ FARMI KRAVA Robot muze, četka i čisti, a krave proizvode - struju

Na njegovoj se farmi sve radi ručno, a krave mu daju oko 500 litara mlijeka na dan. Milanova farma nije opterećena kreditom. To ga održava na životu. S niskom otkupnom cijenom mlijeka jedva pokriva troškove proizvodnje. 'Meni je za prošli mjesec isplaćeno 3 kune i 6 lipa. Nikad nisam imao više, a opet nema matematike', kaže.

Najveći problem mu predstavlja zemlja koje je jako malo. Bez zemlje ne usudi se modernizirati farmu.

U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

Ministar poljoprivrede ponudio je rješenje. 'Zato imamo program ruralnog razvoja pa ćemo pripremit dobar projekt i ići u proširenje', rekao je ministar Jakovina.

Hrvatska strategija ruralnog razvoja do konca siječnja trebala bi biti u Bruxellesu.
'Republika Hrvatska je prva koja će predati program ruralnog razvoja. Jedna Poljska će to tek napraviti krajem 2014.', kazao je Jakovina.

Poljska poljoprivreda jedna je od rijetkih koja je profitirala ulaskom u Europsku Uniju. Hrvatska još uvijek nazaduje, uzmemo li u obzir da se svakoga tjedna zatvori jedna farma muznih krava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene