Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti za proizvođače

U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što Hrvatska već godinama bilježi zatvaranje mljekarskih farmi i ima najveći pad proizvodnje mlijeka u cijeloj Europskoj uniji - mljekarska industrija i država osmislile su program vraćanja krava u staje.

Putem kreditnih linija, cilj je nabaviti oko 10 tisuća krava i teladi, a sve kako bi se proizvodnja mlijeka povećala.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Štala, ilustracija - 1 Vapaj za pomoć Zbog visokih troškova i niskog otkupa mljekari dižu ruke od proizvodnje: "Stanje je alarmantno"

Nakon propadanja farmi muznih krava i drastičnog pada proizvedenog mlijeka država kreće s kreditima za kupnju junica i teladi. Mljekar Srđan Držaj već je počeo razgovore s bankama. 'Pregovaramo s poslovnim bankama o povećanju stada jer EU je tu, konkurentnost i ukidanje kvota 2015. godine', kaže Srđan.

Odluči li se za kredit, po junici će moći dići 14 tisuća, a po teletu 5 tisuća kuna kredita. Zalog će moći biti kupljena stoka, ona koja je već na farmi, ali i cesija na isplate mlijeka koja se ugovara između banaka, mljekare i proizvođača.

Očajni mljekar: 'Izgubljen sam i stjeran uz zid'

Farmeri bi kupili, kažu u ministarstvu, između 8 i 10 tisuća junica. Kreditnim linijama HBOR-a moći će dići najviše 3 i pol milijuna kuna, s počekom od tri godine. Rok za otplatu je 14 godina, a kamatna stopa 4 posto. Tko se odluči do kraja godine, dobit će popust na kamatu pa će ona iznositi 3 posto.

I Srđan bi se odlučio za to. 'Jer svaka kamata koja je u proizvodnji mlijeka preko 4 posto je velika kamata', kaže ovaj mljekar.

Tako bi ovo trebao biti spas u zadnji čas za povećanje proizvodnje jer će ove godine uvoz biti čak 100 milijuna kilograma.

U sve se uključila i mljekarska industrija, no da bi se Hrvatska vratila na razinu od prije deset godina, samo joj mliječnih krava nedostaje oko 45.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene