Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apeli i suosjećanje

Kosor: Treba nam više poniznosti; HUP: Vlada je kriva za sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je priznala alarmantne brojke o više od 300 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj.

Još jučer su tvrdili da nisu uopće upoznati s crnim brojkama. Danas ponizne izjave, apeli i suosjećanje. Poslodavci optužuju: Vlada je kriva za sve. Sve je više Hrvata na ulicama i bez posla. Vlada više ne može izbjegavati dramatične brojke, a priznati je teško. 309 tisuća nezaposlenih u siječnju brojka bi koju bi vlada najradije ignorirala. 'Da, zabrinuti smo i radimo iz sve snage najbolje što možemo', rekla je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH. 581 osoba dnevno ostane bez posla. Za sve je tvrde poslodavci kriva vlada. 'Naš stav je da je to rezultat neadekvatne gospodarske politike jer sad se ona provodi sporo i inertno, a rezultat je ovih 300 tisuća nezaposlenih', rekao je Bernard Jakelić, direktor HUP-a. A upravo na poslodavce apelira vlada. Oni se, kaže premijerka, ne smiju rješavati radnika bez razloga.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Mizerija Evo koju su ocjenu Vladinoj ekonomskoj politici dali menadžeri

'Krizni porez i PDV samo naštetili'

'Ako mogu zamoliti i apelirati da učine maksimum u očuvanju svakog radnog mjesta to je sada najvažnije kada to preživimo moći ćemo razmišljati o novim radnim mjestima', kazala je Kosor. Zašto bi poslodavci slušali premijerkine apele. 'Zato što žive u Hrvatskoj jer je to i njihova sadašnjost i budućnost. I ako nije vrijeme za sebičnost i razmišljanje sami o sebi onda to nije ovaj trenutak', rekla je Kosor. Trenutak je za konkretne poteze, no njih, prigovaraju poslodavci nema. Od dolaska premijerke nezaposlenost raste, a nije pomogao ni bivši šef poslodavaca sada ministar gospodarstva. Novi porezi krizni i veći PDV samo su naštetili. 'Pala nam je potrošnja proizvodnja izvoz očekivani učinci s povećanja poreza su manji od eventualno uvođenja poreza na dobit', rekao je Jakelić.

>> Broj nezaposlenih sada može i do 350.000

Vlada sve nade polaže u svoje fondove spasa. Oporba se izgleda pridržava moratorija na napadanje. 'Političke igre i međusobna prepucavanja trebamo ostaviti za druga vremena da se fokusiramo na razvoj', dodaje Jakelić. 'Mislim da malo više poniznosti u svemu s obzirom na činjenicu da je puno ljudi ostalo bez posla ne znaju kako će živjeti. Sve nas to treba uozbiljiti ako ništa drugo', kaže Kosor. Apelima i poniznom retorikom premijerka pokazuje nemoć. Nezaposleni, neplaćeni i razočarani građani mogu joj biti veliki neprijatelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene