Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantan podatak

Broj nezaposlenih sada može i do 350.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prešla brojku od 300 tisuća nezaposlenih!

Iako je to za sada neslužbeni podatak, dovoljno je ozbiljan da ga se već danima provjerava. Iako je to za sada neslužbeni podatak, dovoljno je ozbiljan da ga se već danima provjerava. Naime, kako doznaje Nova TV, Hrvatski zavod za zapošljavanje čeka sa službenom objavom rezultata, a sve po naputku Vlade, kojoj su ove crne brojke prvoj dostavljene. Sve više radnika na ulici u potrazi za poslom. Kriza je uzela danak. Broj nezapolsenih, prema neslužbenim podacima koje smo dobili, u siječnju je debelo premašio 300 tisuća. U odnosu na prosinac prošle godine broj nezaposlenih se povećao najviše do sada, za više od 17 tisuća.

Pročitajte i ovo Nedostatak radnika i kriza - 6 POSLA PREKO GLAVE Unatoč koronakrizi njima radnika – manjka: "Trenutačno imamo 70-ak zaposlenika, a treba nam barem još toliko. Gdje ćemo ih naći? Jednostavno ne znam" Puno skladište Hrvatsko gospodarstvo na respiratoru Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“

Dnevno bez posla ostane 580 osoba

Da može ministar to zaustaviti nekakvom odlukom ili nekakvim čarobnim štapićem to bi svakako bilo, kaže ministar gospodarstva Šok izaziva činjenica da je proteklih mjesec dana čak 580 osoba na dan dobilo otkaz. Ništa bolje i u ovom mjesecu. 'Sa 5. veljače mi je bio zadnji radni dan, nakon 32 godine i nekoliko mjeseci radnog staža. Sada se idem prijaviti, ništa, eto to vam je tako, nažalost, situacija je takva', kaže novonezaposleni Milan Dabić. No, Dabić samo je dio porazne statistike. Izjave ljudi u redovima zabranjeno nam je snimati. U HZZ-u kažu da ne žele stvarati paniku lošom reklamom. Nažalost, daleko je ovo od dobre ili loše reklame. Ovo je hrvatska svakodnevica.

Sada može i do 350.000

A ona će, čini se, biti i gora. Ugledni ekonomski stručnjak Branimir Lokin predviđa pravu borbu za opstanak i zaposlenje. '1999. i na 2000. bilo je 400 tisuća nezaposlenih, prema tome, ništa nije čudno da mi sad doživimo oko 350 tisuća, a možda i više nezaposlenih u sljedećih pola godine', kaže Lokin. Od dolaska premijerke Jadranke Kosor taj broj nekontrolirano raste. Od srpnja za više od 60 tisuća. Ni dolazak novog ministra gospodarstva nije pomogao. 'Da može ministar to zaustaviti nekakvom odlukom ili nekakvim čarobnim štapićem to bi svakako bilo. Naš zadatak je dakle sa svim mogućim mehanizmima pokušamo oživjeti gospodarsku aktivnost. Samo uspješno gospodarstvo može ponovno početi zapošljavati', kaže ministar Đuro Popijač.

'Donose se odluke bez osjećaja za cilj tih odluka'

'Sve odluke koje se sada donose su odluke koje se donose bez osjećaja za krajnji cilj tih odluka. Nitko ne zna kako će se to reflektirati i što će značiti. A ako se nelikvidnsot nastavi, a mnogi ne znaju da je to gubitak zapravo za BDP, onda će se to produbiti još više', pojašnjava Lokin. Nezaposlenima preostaje samo nadati se. Sezonsko zapošljavanje rast će samo kratko zaustaviti. Dugoročno, šansa za oporavak jedino je izlazak iz krize, a njega stručnjaci, ne očekuju tako skoro. Mnogi će, nažalost, s radnom knjižicom u ruci stati u red na burzama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene