Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporno odlagalište Piškornica

Koprivničani žive u strahu: ''Dolaze takvi rojevi muha da nismo smjeli vrata otvoriti"

Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koprivničani u strahu od smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Tvrtka Piškornica prije tri tjedna u fokus javnosti došla je nakon što je direktor tvrtke sam sebi isplatio milijunski bonus, zbog čega je poslije i smijenjen. Ispred odlagališta otpada u subotu su te tvrtke prosvjedovali građani iz okolice Koprivnice, jer se protive povećanju kapaciteta odlagališta kao i izgradnji centra za gospodarenje otpadom. Dok je bager radio s otpadom, u podnožju odlagališta građani su zbog otpada prosvjedovali.

"Stanujem 15 kilometara zračnom linijom dalje i prošle i ove godine to su vam bili takvi rojevi muha da nismo smjeli vrata otvoriti", rekla je Draženka iz Močile.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci"

"Budućnost svoje djece vidim u Koprivnici i htio bi da se sačuva i čisti zrak i čista voda. Sa ovim objektom mogu jedino razmišljati o odlasku", rekao je Nevenko iz Koprivnice.

Na ovo odlagalište stiže otpad iz sve četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. A uskoro bi ga moglo biti još više. "Mi se protivimo da se povećava kapacitet ove deponije za više od trenutno važeće okolišne dozvole od 419 tisuća tona", rekao je Ivica Jakupić, predsjednik udruge ''Zelena Piškornica''.

Iz društva Piškornica d.o.o. čija je podtvrtka i vlasnik odlagališta ističu kako nije riječ o povećanju kapaciteta već o usklađenju trenutačnog stanja s postojećom dokumentacijom.

"Glavni projekt za odlagalište Piškornica datira iz 2004. godine - znači pred 13 godina. Znači to je sve već bilo u planu i Piškornica sanacijsko odlagalište u pravilu samo nastavlja s projektom sanacije", rekla je Mihaela Juranić iz odnosa s javnošću Piškornice d.o.o.

A Piškornica bi na ovom mjestu trebala izgraditi i Centar za gospodarenje otpadom. Eko aktivisti se protive i upozoravaju na opasnost od podzemnih voda, unatoč tome što su svi dosadašnji laboratorijski testovi pokazali da opasnosti nema.

"Mi smatramo da nijedan od tih laboratorija nije bio neovisni laboratorij, nego ga je pozvao sam osnivač. Time mi imamo razloga za sumnjati da ti podaci nisu vjerodostojni", rekao je Jakupić.

"Sanacijsko odlagalište provodi monitoring redovno - 4 puta godišnje. Sva mjerenja su do sada pokazala da nema nekih strašnih odstupanja što se tiče opasnosti po okoliš", kaže Juranić.

Iz udruge Zelena Piškornica poručuju kako su svjesni da ih čeka borba na duge staze, no ističu da od zahtjeva za potpunom sanacijom odlagališta - neće odustati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene