Odlagalište Piškornica (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL)
Odlagalište Piškornica (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Iz sanacijskog odlagališta Piškornica, oglasili su se oko izradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom (RCGO).


Društvo Piškornica u priopćenju kojeg je poslalo medijima navodi da je u redovnoj proceduri podnijelo zahtjev za izdavanjem izmjena i dopuna Okolišne dozvole, ''a ne nikako kako se tvrdi za izdavanje nove Okolišne dozvole''.

Vezani članci Ekobomba u blizini Samobora - 3 Država lijepi kazne, otpad se gomila, a mještani na mukama zbog najezde štetočina: "To nisu miševi, to su štakori - mačke". O svemu se oglasio i vlasnik prozvane tvrtke Podravsko odlagalište Piškornica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Direktor Piškornice još nije vratio bonus, a mještani muku muče sa zagađenom vodom

Iz Piškornice u kojoj se odlaže otpad iz četiri županije, traže usklađenje stvarnog stanja s postojećom dokumentacijom, a ne povećanje kapaciteta odlagališta, jer kapacitet odlagališta Piškornica, napominju, nije povećan od 2004. godine.

''Bez ostvarenja prihoda oba projekta (sanacija i upravljanje odlagališštem i izgradnja RCGO Piškornica) ne mogu se ispuniti očekivanja i ostvariti najvažniji dugoročni cilj, a to je integralno i za okoliš prihvatljivo gospodarenje otpadom'', stoji u priopćenju kojeg su poslali medijima.

U prilogu možete pročitati njihovo priopćenje u cijelosti.

Priopćenje Za Medije by Ivana Domitrović on Scribd

 

Podsjećamo, prošlog mjeseca 14 udruga i građanskih inicijativa iz koalicije "Zero Waste Hrvatska" su u zajedničkom priopćenju upozorili na posljedice, kako su rekli, nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom koji sve izraženije utječu na okoliš, zdravlje i ekonomiju te su pozvali vlasti na odustajanje od "centara za smeće" i hitnu uspostavu kvalitetnih lokalnih sustava odvajanja, ponovne uporabe, kompostiranja i recikliranja otpada. Također, najavljuju da će i sudskim putem zatražiti zakonito postupanje s otpadom.

Istaknuli su da su prilikom donošenja Plana gospodarenja otpadom RH početkom godine upozorili da će realizacija centara za gospodarenje otpadom štetno djelovati na postotak recikliranja i na cijenu usluge za građane te su se ta upozorenja pokazala točnima.