Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović

PREMIJER NAJAVIO UVOĐENJE EURA 'Taj plan se čini preambiciozan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susret premijera Tihomira Oreškovića i njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu pratila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

Susret premijera Tihomira Oreškovića i njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu pratila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja"

Moram priznati da smo nemalo ostali iznenađeni kada je po prvi put jedan hrvatski premijer i to usred Berlina rekao da Hrvatska želi što prije ispuniti kriterije iz Maastrichta. Prva asocijacija tog pojma je euro, te smo naknadno premijera pitali za objašnjenje.

Premijer Tihomir Orešković objasnio je kako je o tome tijekom vikenda razgovarao s premijerom Vujčićem, koji je inače poznati zagovaratelj što prijeg uvođenja eura, te kako on smatra kako će Hrvatska u roku od dvije do četiri godine ispuniti sve kriterije, prije svega one koji se odnose na BDP i smanjenje deficita i javnoga duga i da bi u tom vremenu mogao započeti proces uvođenja eura.

Meni se taj plan čini malo preambiciozan. Kriteriji iz Maastrichta imaju cijeli niz kriterija koji se moraju ispuniti za uvođenje eura, a to uvođenje eura za svaku zemlju članicu nije samo, recimo valutno pitanje, već je to prije svega i političko i strateško pitanje. Odvaja se osam zemalja članica, a ima i onih koje još nisu uvele euro jer njihova interesna strategija je naprosto takva.

Podsjećamo, premijer Tihomir Orešković u utorak se u Berlinu susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a što je ovo dvoje lidera poručilo naokon sastanka, pročitajte OVDJE!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene