Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjava jačanje ultraradikalne desne stranke

Ivana Petrović analizira važne izbore u najmoćnijoj europskoj državi: Pobjeda Merkel neupitna, no što može očekivati Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da nije upitno hoće li Angela Merkel pobijediti na njemačkim parlamentarnim izborima, već s kime će koalirati, jer u Njemačkoj jača ultraradikalna desna stranka Alternativa za Njemačku.

Ako se slušaju glasovi koji se artikuliraju u javnom prostoru, onda njemačku javnost zabrinjava jačanje Alternative za Njemačku, tim više što postotak koji im predviđaju ankete nije konačan jer birači ekstremne desnice nerado i vrlo rijetko iskreno iskazuju svoje političke preferencije u anketama javnog istraživanja. Tako da bi prema nekim anketama Alternativa za Njemačku mogla dobiti i do 18 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ŠEST TOČAKA Sve što trebate znati o važnim izborima koji su jučer okončani u Njemačkoj Slika nije dostupna Parlamentarni izbori u Njemačkoj Tko je žena koja zabrinjava mnoge Nijemce i zbog koje mnogi danas prate izbore

Medijima i analitičarima jako je zanimljiva jedna glavnih od kandidatkinja Alternative za Njemačku, to je Alice Weidel, 38-godišnja međunarodna bankarica koja sa svojom partnericom sa Šri Lanke živi u Švicarskoj.

Što će biti vidjet ćemo u nedjelju, ali otprilike profil birača koji glasuju za Alternativu za Njemačku su ruralni birači, koji nemaju nikakve koristi od njemačkog ekonomskog buma, koji su nezaposleni, čija su djeca nezaposlena ili koji u lokalnoj, staroj školi imaju 50 izbjeglica iz Sirije. Oni spadaju u kategoriju bijesnih birača. Alternativa za Njemačku balansira i ima vrlo mudro osmišljenu kampanju, razmišlja kako da osim tih birača, privuče i desnije birače iz takozvanog građanskog spektra.

Tako na primjer njihov slogan ne glasi onako kako oni misle: ''Nećemo strance u Njemačku, ne želimo nikakve nove Nijemce'', nego glasi: ''Novi Nijemci? Mi ćemo ih stvoriti.'' Ta je poruka vrlo dvosmislena.

Kancelarka će biti Angela Merkel sigurno, samo ovisi s kim će koalirati – hoće li sa socijalistima kao do sada što se pokazalo vrlo uspješno ili će koaliciju sklopiti sa Zelenima i Liberalima, takozvanu Jamajka koaliciju. Jer neki ozbiljni glasovi u Njemačkoj poručuju socijalistima – ukoliko ne osvoje kancelarsku poziciju, a po svemu sudeći neće, da odu u oporbu i budu ozbiljna oporba i ozbiljan korektiv. U suprotnom bi oni mogli biti odgovorni za jačanje ekstremizma u Njemačkoj. Ukoliko alternativa za Njemačku doista bude treća stranka, a Angela Merkel ponovno koalira sa socijalistima, u tom slučaju oni postaju relevantan politički faktor jer dobivaju važne odbore u Bundestagu kao što je primjerice odbor za financije. 

Što Hrvatska može očekivati s Merkel na čelu Njemačke?

Dok je god Angela Merkel na čelu Njemačke, odnosno njezina stranka, jer ona odluke ne donosi sama nego se savjetuje sa savjetnicima koji je korigiraju i tako odluke donose zajedno - za mnoge odluke traži i potvrdu Bundestaga - Hrvatska može očekivati stanje kakvo je i sada, a bilateralni odnosi s Njemačkom nam nisu baš bajni.

Što se tiče sljedećeg mandata, ključ je u Hrvatskoj. Hrvatska nikako ne može ''probiti'' Berlin koji je slikovito rečeno stavio zid, a s Berlinom ima o čemu razgovarati. Prije svega je tu pitanje BiH. Znamo da se Njemačka, koja inače udara ton politici cijele Europske unije, odnosno politici vodstva EU, prije svega Europskoj komisi, snažno protivi promjeni izbornog zakona u BiH koji bi omogućio konačno konstitutivnu ravnopravnost Hrvata u Federaciji i želi da BiH bude unitarna država. Merkel tu podilazi turskom predsjedniku Erdoganu, opet iz njemačkog nacionalnog interesa jer Erdogan je prvi govorio o konceptu BiH kao unitarne države.

Drugo su odnosi sa Srbijom, s obzirom da je Srbija očito ključan strateški partner Njemačke u zemljama našeg okruženja. Berlin je ključ i nema se mnogo vremena u sljedeće četiri godine.

Hrvatska diplomacija se mora ubrzati, kao i hrvatska politika s pametnom strategijom. Moraju se obavljati česti kontakti s Njemačkom na ministarskim razinama, ali i naši zastupnici unutar europske pučke grupacije bi bilo pametno da intenzivno komuniciraju sa svojim njemačkim kolegama i da im stalno objašnjavaju i tumače Hrvatski stav i o čemu je riječ. Oni razumiju problematiku BiH, ali se ponašaju kao da je ne razumiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene