Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka s Oreškovićem

'Njemačka je spremna pomoći i uključiti se u investiranje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i njemačke kancelarke Angele Merkel, lideri su se pred novinarima osvrnuli na teme razgovora.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a  na sastanku su razgovarali o nekoliko tema. Glavni je fokus bio na gospodarskoj suradnji i izbjegličkoj krizi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović PREMIJER NAJAVIO UVOĐENJE EURA 'Taj plan se čini preambiciozan' Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović OSTALA JE USAMLJENA 'Njemačka kancelarka vodi političku bitku života'

Njemačka kancelarka Merkel istaknula je da želi ponovnu uspostavu Schengena i relokaciju izbjeglica, prema europskom dogovoru, a ne prema željama u koje države pojedini izbjeglice žele.

Kancelarka napominje da se europski lideri moraju pozabaviti situacijom u Grčkoj. Velik broj predsjednika će sljedeći tjedan biti na sastanku o tom pitanju. 'Svakodnevne slike nam pokazuju da moramo pronaći dogovor', rekla je.

Orešković napominje da treba naći rješenje na izvoru krize, a to je na turskoj grčkoj granici.

Dvije ključne stavke

Glavna urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović istaknula je dvije ključne stvari koje su obilježile sastanak premijera Tihomira Oreškovića i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Prva ključna stavka je odgovor njemačke kancelarke na njezino pitanje o novonastaloj situaciji o kojoj, iako se događa, se šuti. To je pitanje izbjeglica na granici s Albanijom te ulazak dijela izbjeglica na teritorij Crne Gore. Na pitanje boji li se vitalizacije nove rute i činjenice da bi izbjeglice mogle ući na prostor Bosne i Hercegovine koja se politički i sigurnosno nalazi u vrlo kompleksnoj situaciji, kancelarka Merkel je kazala kako će se o tome govoriti na sastanku Europske unije i Turske koji je zakazan za ponedjeljak. Merkel nije negirala postojanje mogućnosti ulaska izbjeglica na teritorij Bosne i Hercegovine već je tu činjenicu potvrdila kazavši kako postoji opasnost od otvaranja nove izbjegličke rute, one kroz Bosnu i Hercegovinu.

Druga ključna savka koju je izdvojila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović je odgovor premijera Oreškovića koji napominje kako će Hrvatska zaštiti svoje granice. Premijer Orešković, ne želeći ulaziti u detalje planova, kazao je i kako će Hrvatska nastojati usvojiti maastrichtske kriterije, što se pak može iščitati kao poruka da će Hrvatska nastojati što prije uvesti euro kao službenu valutu u zemlji.

'Sigurno ćemo dobiti nove izbjegličke rute'

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Ivane Petrović o migrantskoj krizi, koji je plan ukoliko se promjeni plan rute, Merkel je odgovorila da se moramo vratiti na Schengen što znači da bi Grčka morala štiti granice. 'Sigurno ćemo dobiti nove izbjegličke rute', rekla je Merkel.

'Ponašat ćemo se kao partneri i pomoći ćemo izbjeglicama', rekao je Orešković te rekao da će se tražiti solucija.

Na pitanje kako ocjenjuje financijsku situaciju u Hrvatskoj Merkel je rekla da može podržati ovakvu politiku reformi, samo ako dođe do gospodarskog osnaživanja i rasta. 'Njemačka je spremna pomoći te se s našim tvrtkama uključiti u investicijske djelatnosti. Što su transparentniji uvjeti, to je bolje za investicijsku klimu', rekla je Merkel.

Premijer je kazao kako su Hrvatska i Njemačka partneri. 'Imamo zajedničke ciljeve i izazove. Najveći od njih je migrantska kriza. Njemačka je pokazala veliku humanost. Hrvatska je također prepoznala patnju naroda i surađivala u pružanju pomoći izbjeglicama', rekao je.

'Nitko nema pravo birati u koju će zemlju ići izbjeglice, pomoći ćemo Turskoj, i želimo obranu vanjske granice te moramo paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom' - Angela Merkel Napominje da vjeruje u zajedničku budućnost i prosperitet EU. 'Glavni cilj hrvatske vlade je jačanje gospodarstva i stvaranje pozitivne investicijske klime te napredak kvaliteta života građana', kaže te dodaje da Hrvatska pruža mogućnost ulaganja u energetiku, turizam i druge segmente.

Zahvalio je Merkel na podršci i vrlo toplom prijamu te izrazio nadu za novi sastanak u Zagrebu.

Merkel je vrlo srdačno pozdravila Oreškovića, napomenuvši kako je to njegov prvi posjet od kada je preuzeo premijersku dužnost. Naglasila je kako želi nastaviti prijateljski odnos s Hrvatskom.

Razgovarali su o gospodarskoj suradnji, te sastanku njemačko-hrvatskog 'task forcea' koji će se sastati 15. ožujka i govoriti o gospodarskoj suradnji. Bilo je riječi i o vanjskopolitičkim izazovima te izbjegličkoj krizi.

'Želimo prekinuti politiku zatvaranja i omogućiti izbjeglicama koji su izabrali da žele u Europu, da dođu u Europu', istaknula je kancelarka Merkel.

Moramo paziti da ni jedna država ne bude pod prevelikim teretom. 

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković boravi u službenom posjetu Njemačkoj, gdje se sastao sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Osim toga premijer će održati niz drugih sastanaka, priopćila je u ponedjeljak vladina služba za odnose s javnošću.

Premijer Tihomir Orešković i kancelarka Merkel nakon sastanka, u poslijepodnevnim satima, posjetili su Njemački povijesni muzej i razgledali izložbu "Umjetnost iz holokausta". U zgradi hrvatskog veleposlanstva, premijer Orešković sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu, a nakon toga i s apostolskim nuncijem u Njemačkoj Nikolom Eterovićem.

Prema priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVPEI), u sklopu izaslanstva predsjednika vlade Oreškovića u jednodnevnom službenom posjetu Njemačkoj boravit će i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene