Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježen 'Krvavi Uskrs'

Komemoracija Josipu Joviću na Plitvicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Josipu Joviću, prvoj žrtvi u Domovinskom ratu, danas su na Plitvicama državna izaslanstva, branitelji i obitelj odali počast Joviću i obilježili 18 godina od njegove pogibije i akcije Plitvice.

Redarstvenik Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991., u akciji protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama balvanima zapriječili prometnicu. Srpski su teroristi iz zasjede napali hrvatske policajce koji su došli pomoći svojim kolegama opkoljenim u plitvičkoj policijskoj postaji, pri čemu je ubijen policajac Josip Jović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aržano: obljetnica smrti Josipa Jovića Slika nije dostupna Obljetnica pogibije Josipa Jovića

U ime udruge Prvi hrvatski redarstvenik riječi zahvale uputio je Zdravko Lončar, a zatim su u ime Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane govorili ministri Tomislav Karamarko i Branko Vukelić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, osobni izaslanik Predsjednika Republike general pukovnik Slavko Barić te osobna izaslanica predsjednika Vlade, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Svi su ukazali na junaštvo Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja u obrani i stvaranju hrvatske države, istaknuvši kako to naslijeđe treba biti nadahnuće mladim generacijama.

Obilježen 'Krvavi Uskrs'

'Danas se sjećamo Josipa Jovića i hrvatskih branitelja koji su vodili oslobodilački i pravedan ombrambeni rat. Da nije bilo njihova djela, Hrvatska ne bi danas ostvarila svoje ciljeve. Žrtva Josipa Jovića dokazuje ono što mi ovdje znamo, a neki to ne žele znati, da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju, da je Josip Jović branio svoj dom, Hrvatsku i budućnost svoje djece', rekla je Jadranka Kosor.

Riječi zahvale Josipu Joviću i svim braniteljima koji su bili sudionici plitvičkoga krvavog Uskrsa i drugih osloboditeljskih redarstvenih i vojnih akcija uputio je general pukovnik Slavko Barić. Jović i njegovi prijatelji nisu bili specijalci po visokim vojnim školama, nego su bili hrabri i na pravom mjestu braneći domovinu, rekao je general Barić.

'Josip Jović jedan je u nizu hrvatskih žrtava od petnaestak tisuća koje su pali za Hrvatsku. Njegovoj majci Mariji, kao hrvatskoj heroini, isto kao i Kati Šoljić i svim drugim majakama iskazujemo vječnu zahvalnost za herojska djela hrvatskih branitelja koja su u temeljima lijepe naše domovine', rekao je obraćajući se sudionicima komemoracije potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac. Na komemoraciju je došla i karavana konjanika, koji su u spomen na Josipa Jovića prešli 75 kilometara od Ogulina preko Saborskog do Plitvica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene