Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometni kolaps

Kilometarske kolone na autocestama, na Lučkom 6, na graničnim prijelazima i do 7 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog gustog prometa u oba smjera u subotu popodne produljeno je vrijeme čekanja na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, a najviše u Istri.

Vrlo je gust promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, a oprezno treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima mjestimice u Slavoniji, izvijestio je u subotu Hrvatski auto-klub (HAK), uz savjet vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine

Vrlo je gust promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, a kolone su na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče: između čvorova Lučko i Bosiljevo u smjeru Zagreba vozi se u kolonama uz zastoje, pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko sedam kilometara, pred naplatom Demerje u smjeru Zagreba kolona je oko jedan kilometar.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan u smjeru Slovenije kolona je oko pet kilometara, povremeno se vozila isključuju na čvoru Krapina, a kolona je oko jedan kilometar.

Pred naplatom Goričan na autocesti A4 Goričan-Zagreb u smjeru Mađarske kolona je oko jedan kilometar.

Na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko četiri kilometara, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon.

Na Krčkom mostu u smjeru otoka kao i u smjeru kopna dolazi do povremenih zastoja.

Pred naplatom Rupa na autocesti A7 Rupa-Diračje u smjeru Rijeke kolona je oko jedan kilometar.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila).

Tijekom dana vrlo gust promet uz zastoje i povremenu vožnju u kolonama očekuje se na važnijim cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A7 GP Rupa-Diračje, na Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj (A3) i riječkoj obilaznici (A7), državnoj cesti DC1, Jadranskoj magistrali (DC8), na otoku Krku i Krčkom mostu, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza.

HAK upozorava da oprezno treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima mjestimice u Slavoniji, te savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Kolone na graničnim prijelazima

Slovenski prometni servisi navode da se na graničnm prijelazima Starod-Pasjak Sečovlje-Plovanija čeka puna dva sata na ulaz u Sloveniju te izlaz u Hrvatsku, a na ostalim prijelazima u Istri stanje je nešto povoljnije.

Jak promet prema Hrvatskoj iz pravca Austrije je prema graničnom prijelazu Gruškovje-Macelj, gdje je po informacijama koje prenose slovenski mediji vrijeme čekanja jedan sat u jednom i drugom smjeru.

Prometne gužve i kolone su i na obilaznici oko Ljubljane, te na autocesti Ljubljana-Koper, gdje se dogodila prometna nesreća.

Zbog jačih kontrola koje zbog migranata provodi austrijska policija, gužve nastaju i na austrijsko-slovenskom prijelazu Karavanke, gdje je popodne na slovenskoj strani tunela kolona vozila bila duga deset, a na austrijskoj tri kilometra, javio je Slovenski radio.

Smirivanje stanja u prometu i na graničnim prijelazima slovenski prometni centri i policija najavljuju tek za kasne večernje sate.

Vrlo je gust promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, kilometarske su kolone na autocestama.

Prometni kolaps tijekom dana

Gužve na cestama ocrtavaju se i u podacima HAC-a koji obaraju rekorde. U srpnju je auto-cestama u nadležnosti HAC-a prošlo 7.417.196 vozila, što je povećanje od prometa od 4,94 % u odnosu na srpanj prošle godine, kada je ostvaren promet od 7.670.859 vozila. Prihod od naplaćene cestarine u srpnju ove godine iznosi 417.561.824 kuna i veći je za 19,32 % u odnosu na srpanj prošle godine kada je ukupan prihod iznosio 349.953.834 kune. Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova Lučko i Bosiljevo u smjeru mora vozi se u kolonama uz zastoje; pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 6 km; pred naplatom Dugopolje u smjeru Splita kolona je oko 1 km; zastoji i kolone su povremeno na dionici između odmorišta Jasenice i tunela Bristovac u smjeru Zagreba.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan u smjeru Slovenije kolona je oko 5 km, povremeno se vozila isključuju na čvoru Krapina a kolona je oko 1 km.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac na zagrebačkoj obilaznici prema naplati Lučko iz smjera Jankomira kolona je oko 2 km.

Na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 7 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon; pred tunelom Učka u smjeru Rijeke kolona je oko 5 km.

Na Krčkom mostu u smjeru otoka kolona je oko 4 km, a u smjeru kopna oko 20 km.

Na autocesti A7 Rupa-Diračje pred naplatom Rupa u smjeru Rijeke kolona je oko 1 km, a u smjeru Slovenije oko 4 km.

Oprezno treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima mjestimice u Gorskom kotaru, Lici i Istri, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Iz HAK-a savjetuju vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene