Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Novu TV

'Nemam problem što me Sanader postavio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar policije Tomislav Karamarko je dao ekskluzivni intervju za Novu TV u kojem govori o bijegu Ive Sanadera.

Ministre, jeste li mogli spriječiti bijeg Ive Sanadera?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanaderovo svjedočenje 'Bio je to film sa sjajnim glavnim glumcem ali bez konkretnog sadržaja' Slika nije dostupna Koji su motivi Sanaderovog povratka? Imunitet Sanaderu ne bi ništa pomogao

Nismo mogli spriječiti nikako, jer tada u 11.10 on je za naše policajce bio slobodni građanin Republike Hrvatske i k tome još zaštićen imunitetom koji se tek oko 17 u Saboru skinuo.

Za vas ovo, dakle nije policijski nego politički, ako jest propust?

Policijski propust sigurno nije, a meni je sada teško utvrditi čiji jest. Možda bi neka detaljnija analiza i to pokazala.

>> MUP primio obavijest: Ivo Sanader uhićen u Austriji

>> FOTO i VIDEO: Mirjana Sanader smijući se rekla: Idem u grad

Je li Sabor tih osam sati mogao tehnički svesti na jedan, dva sata?

Teško mi je savjetovati Saboru kojim tempom da radi svoje poslove.

Da su odradili u sat, dva, bilo bi vam korisnije?

Bilo bi nam korisnije, ali nakon 11.10 minuta, ali da su oni to obavili u 12, efekt bi opet bio isti.

Kada je policija doznala da se pokreće istraga protiv Ive Sanadera?

Mi smo bili uključeni u cijeli taj proces naravno sa Državnim odvjetništvom, zajedno radimo. Međutim, po nama problem eventualnog dojavljivanja počinje kada se javlja Saboru da treba skinuti imunitet. Dakle, puno vremena je prošlo od tog momenta do samog momenta skidanja imuniteta. U tom međuvremenu se svašta moglo dogoditi u smislu da je čovjek iz Sabora mogao doznati da se sprema ukidanje imuniteta.

Vi njega niste mogli niti na granici zaustaviti jer nema zimske gume?

Nismo ga mogli zaustaviti jer ima imunitet. Mislim, mi smo ga mogli zadržati za zimske gume, ali ne do besvijesti i sigurno da bi nas i osrednji odvjetnik moga raskrinkati u toj namjeri.

Pravnici tvrde da je postojala mogućnost da se njemu oduzme privremeno putovnica na zahtjev Državnog odvjetništva? Je li vama Državno odvjetništvo takve zahtjeve slalo?

Nije slalo, ali kažem, on je zaštićemn imunitetom i to rješava sve, odnosno ne rješava.

Kad se vama pali lampica da 'slučaj Sanader' postaje problem? U policijskom smislu, da li u trenutku kada pređe granicu, da li vama to posatje problem?

Apsolutno. Mi znamo da on odlazi van  i mi u tom trenutku znamo što dalje slijedi. Ako znamo da će mu popodne biti skinuti imunitet, da će biti dignuta kaznena prijava, znamo da će biti dignuta optužnica i da će se ići na međunarodnu tjeralicu koja je dignuta noćas u 1 sat.

Jeste li odmah bili u kontaktu sa svojim kolegama u susjednim zemljama ili ste morali čekati tek da bude podignuta međunarodna tjeralica?

Mi smo u kontaktu sa Interpolom i čitavim nizom zemalja gdje smatramo da bi kretanje moglo biti realizirano i ti se kontakti do ovog trena vode.

Jeste li mogli s njima kontaktiratu da Sanadera lociraju i prije skidanja imuniteta, da ga lociraju prije nego mu je skinut imunitet?

Mi smo cijelo vrijeme s njima bili u kontaktu.

Jesu li ga tajne službe mogle nadzirati?

Jesu, ali od toga nema nikakvog efekta dok ima diplomatski imunitet.

Jeste li vi i predsjednik izgladili spor tko je kriv?

Nije bilo tu spora.Ono šte je predsjednik izjavio bilo je isforsirano stilom pitanja. Je li tko odgovoran, pa možda je, pa novinar pita bi li Karamarko trebao dati ostavku, pa predsjednik odgovara 'da, ako je kriv'. Kad nemaš dovoljno informacija i kada ti novinar postavlja takva pitanja, ja razumijem jedan takav odgovor. Naravno, u tom momentu to nije bilo realno stanje s obzirom na činjenicu da predsjednik tada nije bio upoznat sa čitavim nizom detalja.

Jeste li s predsjendikom razgovarali o tome?

Jesmo, sve smo izgladili.

Sanader vas je doveo ovdje, imate li problem s time što čete biti ministar policije koji uhićuej Sanadera?

Ma gledajte jednu stvar, s obzirom da smo od početka uključeni u cijelu ovu stvar, znamo koliko je važan ovaj problem i što se tiče dodirljivosti i nedodirljivosti ključnih ljudi, donedavno ove države. Mi dokazujemo ono što govorimo godinu dana, da nema nedoirljivih. Tko sad može ostati nedodirljiv nakon svega ovoga? Ja naravno ne prejudiciram ničiju krivicu.

Znači nakon Sanadera neće stati istraga?

Naravno da neće, ali ja govorim o tome da slučaj Sanader govori o tome do kuda istrage mogu ići i da tu nema nikakvog kompleksa, da je policija potpuno depolitizirana, da je profesionalano dignuta i motivirana.

Surađivali s te s njima na relaciji ministar, predsjednik Vlade. Jeste li mogli naslućivati da će se odlučiti na bijeg?

Teško je to predvidjeti. Bio sam ministar u Vladi, surađivali smo. Da li se mogao očekivati bijeg, teško mi je reći.

Jeste li psihološki mogli očekivati obaj potez?

Teško mi je o njegovom psihoprofilu govoriti. Ako bi išli izvlačiti cijeli slučaj, moda bi mogli izvlačiti neke zaključke, ali to ne možemo jer je uskočki predmet.

On već govori da je ovo politička hajka i da je politički proces?

Ne bih to komentirao. Ljudi koji dobe kaznenu prijavu sigurno da imaju pravo braniti se na sve moguće načine, na sudu je da donese pravu odluku.

Kada ste vi doznali za zahtjev DORH-a za skidanjem imuniteta i određivanjem pritvora Sanaderu?

Dan prije. Zahtjev za skidanje imuniteta sam doznao kada i Sabor. Mi nismo mogli utjecati na rad Sabora, nije primjereno. Bili smo iskoordinirani ali smo bili blokirani njegovim imunitetom.

Sporom procedurom?

Vi ste rekli da je spora procedura. Ali je ipak obavljena, u 17 sati je imunitet skinut. U jednom procjepu se dogodio njegov odlazak van. Vrlo brzo smo aktivirali tjeralice.

Vama je dodatna komplikacija što je imao imunitet?

To nije dodatni nego glavni imunitet.To je glavni razglog naše blokade.

Dakle minstre možete na kiosku zaustaviti, a zastupnika ne?

Ima imunitet. To moramo respektirati.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene