Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što čeka novog nadbiskupa?

Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme"

Aktualno Galerija Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Odreknuće Josipa Bozanića - 1 Odreknuće Josipa Bozanića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odreknuće Josipa Bozanića - 2 Odreknuće Josipa Bozanića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Galerija 1/4 >>
Josip Bozanić više nije zagrebački nadbiskup. Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće od službe zbog narušenog zdravlja, a novi nadbiskup je Dražen Kutleša.

Umirovljenje 74-godišnjeg kardinala Josipa Bozanića za vjernike je velika promjena. Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom, gdje će ga naslijediti Dražen Kutleša.

Kardinal Bozanić je u svojoj pisanoj izjavi čestitao nasljedniku, podsjetio da je narušenog zdravlja i poručio da je smatrao činom ljubavi prema Crkvi zamoliti papu Franju da što prije prihvati njegovo odreknuće. Oni koji kardinala dobro poznaju ne štede na lijepim riječima.

"Emocije su sigurno u ovom trenutku prisutne. Mi u ovom trenutku osjećamo jednu duboku zahvalnost za sve ono što je činio djelovao ostvarivao, pokretao i poticao nadbiskup i kardinal Josip. Jednako tako smo otvoreni novom nadbiskupu Draženu koji preuzima vodstvo ove slavne Crkve zagrebačke", rekao je mons. Zlatko Koren.

Pročitajte i ovo Josip Bozanić Nakon imenovanja novog nadbiskupa Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe

Bozanić je na čelu Zagrebačke nadbiskupije bio više od 25 godina.

"Ono što će, siguran sam, povijest prepoznati i osvijetliti mnogo više nego ovaj naš sadašnji trenutak jest da je kardinal Josip bio dostojan nasljednik velikih zagrebačkih pastira, a pritom mislim na blaženog Alojzija Stepinca, kardinala Šepera i na kardinala Kuharića", rekao je Koren.

"Jedna od, po meni, najsnažnijih dimenzija kardinala Josipa je bila ta da je svaka njegova riječ bila dobro odvagnuta i jako promišljena. Ako bismo nešto željeli ostaviti kao baštinu našem trenutku i budućim danima, kada bismo barem svi, počevši od mene pa do svih stanovnika ove zemlje, tako promišljali i tako promišljene riječi upućivali", dodao je.

S oltara poslao poruku vladajućima

Prije pet godina suočavao se s velikim financijskim skandalom s crkvenim dobrom i Zborom prebendara, pa je i Vatikan intervenirao. S oltara je slao i poruke vladajućima, progovarao o korupciji.

"Oslobodimo se nepotrebne radikalizacije hrvatskoga društva, nemojmo naivno prihvaćati pusta i nerealna obećanja. Molimo za zajedništvo nasuprot malodušnosti", rekao je Bozanić u lipnju 2019. godine.

Pročitajte i ovo Dražen Kutleša Papa prihvatio odreknuće Iznenađenje s Kaptola: Kardinal Bozanić odlazi odmah, Kutleša je novi nadbiskup

Njegove je rad za Dnevnik Nove TV komentirao i komunikolog Danijel Labaš.

"Mi ponekad možda mislimo da je trebao nešto reći ili nekako istupiti, ali svaki čovjek ima svoj stil. Ja bih rekao da su nakon one sintagme o grijehu struktura svi očekivali da će uvijek izlaziti nekakva moćna sintagma i da će kardinal cijelo vrijeme ponavljati tu stvar. On je u određenom povijesnom trenutku odlučio da to treba reći i to je rekao", objasnio je.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša - 4 Ivana Petrović analizira Novi zagrebački nadbiskup jako je utjecajan u Vatikanu: "Čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac i dobar strateg"

Sad se od Dražena Kutleše očekuje da će zbog vodstva okupiti svoj tim.

"Svaki nadbiskup u svojoj nadbiskupiji ima širok krug suradnika i u dogovoru s njima traži najbolje odgovore za izazove koje će se otvarati. Novi nadbiskupi nije ničija kopija, on je svoj", rekao je.

"Nama nadbiskup dolazi s bogatim iskustvom. Nadbiskup je koji se ostvario kroz različite službe, nadbiskup koji poznaje više mentaliteta i sve su to prednosti koje nadbiskup donosi u ovo služenje. Sigurno je da će on osluškivati, tragati i tražiti kako na najbolji mogući način u ovaj trenutak unijeti evanđelje Isusa Krist", rekao je Koren reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

"Lijepa je stvar što ga dočekuje jedna uređena crkvena zajednica i on će moći nastaviti tamo gdje je druga zagrebačka sinoda dala neke nove poticaje i očekuje se novi zamah u duhovnom i vjerničkom smislu", smatra Labaš.

Josip Bozanić ostaje kardinal do 80. godine, a dotad može sudjelovati u izboru novog pape.

Petrović o smjeni u Zagrebu

Na odlazak nadbiskupa Bozanića i Kutlešin dolazak osvrnula se i reporterka Dnevnika nove TV Ivana Petrović.

"Nadbiskup Kutleša je još dosta mlad čovjek. Najznačajnije što je napravio kada je postao biskup Poreča i Pule je što je tiho i nenametljivo spasio biskupiju od potpunog bankrota", rekla je.

"On je napravio reda i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Sigurno se mogu očekivati neke promjene, prije svega kadrovske. On nije čovjek od medijske pompe, ali je vrlo vrijedan radnik. Vrlo je utjecajan u Vatikanu, što za hrvatsku mjesnu Crkvu nije nebitno", dodala je Petrović

Također je rekla da na Kaptolu "ima jedna ekipa" koja njegovim dolaskom nije zadovoljna.

"To se vidjelo kroz potpuno nesuvisle, neutemeljene i netočne nalete na nadbiskupa Kutlešu kada je postao koadjutor. Njegova era bit će dobra i u to nisam uvjerena samo ja, nego svi koji nadbiskupa dobro poznaju", zaključila je.

Cijelu analizu Ivane Petrović možete pogledati u video prilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene