Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najopasniji scenariji

Kako zaštititi sebe i druge: Bili smo na prvom hrvatskom antiterorističkom seminaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u Hrvatskoj održan je antiteroristički seminar. Glavni cilj bio je naučiti građane kako reagirati na sve češće terorističke napade u Europi.

Instruktori Krav Maga Hrvatske polaznike su suočili s najopasnijim scenarijima.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Preživjeti teroristički napad vozilom ili pobjeći na sigurno od eksplozivne naprave. Sve to moglo se naučiti u Varaždinu.

"Pa najbitnije je ako se nađemo s nekim - zaštititi sebe i druge. Znači ne postati problem tog događaja, nego postati rješenje“, kaže Nikola Perić, voditelj Krav Maga centra Varaždin.

Prvi ovakav seminar na ovim prostorima

Potaknuti sve većim brojem terorističkih napada u Europi, hrvatski instruktori drevne izraelske obrambene vještine Krav Maga organizirali su besplatan anti terror seminar - prvi takav održan na ovim prostorima.

"Većina ljudi ima taj efekt smrzavanja u takvom slučaju, međutim ovakvi seminari upravo daju nekakva znanja i vještine u tom taktičkom smislu kako ne osjetit sam strah u tom trenutku nego nakon", kaže Marijan Škiljić, glavni instruktor Krav Maga Hrvatska.

Kako preživjeti napad ručnom bombom?

Bilo da je riječ o snalaženju u stampedu ili preživljavanju napada ručnom bombom - polaznici su upijali svaki savjet instruktora.

"Jako puno se može naučiti, evo upravo sad to možemo vidjeti, i mislim da bi to moglo bit korisno širem sloju ljudi", kaže Grga, polaznik seminara.

Nikola Perić, voditelj Krav Maga centra Varaždin objasnio je što se sve može naučiti na seminaru.

"Skloniti se, znači znati se zaštititi, znati razliku napraviti između vizualnih i balističkih zaklona i što prije se maknuti s takvog mjesta događaja", kaže Perić.

Znati reagirati na kaos može biti presudno za preživljavanje svakog civila i njegove obitelji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene