Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvori otkrivaju

Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Teroristički napad u Moskvi
Teroristički napad u Moskvi Foto: Afp
Nakon što je objavljeno da je SAD početkom ožujka upozorio Rusiju na opasnost od terorističkog napada u Moskvi, doznaje se da i je Iran upozorio Rusiju na mogući napad.

Iran je upozorio Rusiju na mogućnosti velike "terorističke operacije" na njezinu tlu uoči prošlomjesečnog masakra u koncertnoj dvorani u blizini Moskve, javlja Reuters, koji se poziva na tri izvora.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u posljednjih 20 godina, grupa naoružanih muškaraca otvorila je vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta 22. ožujka u Crocus City Hall i ubila najmanje 144 osobe.

Odgovornost za napad preuzela je "Islamska država Horasan" (ISIS-K), koja je označena kao teroristička organizacija.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 5 U Albaniji Tragedija na planinarenju: Osječanka (43) skliznula niz strminu i smrtno stradala

"Danima prije napada u Rusiji, Teheran je podijelio s Moskvom informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije, do kojih je došlo tijekom ispitivanja uhićenih u vezi sa smrtonosnim bombaškim napadima u Iranu", rekao je jedan od izvora.

Iransko Ministarstvo obavještajnih službi priopćilo je u siječnju da je uhitilo 35 osoba povezanih s dvostrukim bombaškim napadima 3. siječnja u gradu Kerman na jugoistoku zemlje, u kojima je poginulo gotovo 100 ljudi.

Ministarstvo je 19. siječnja objavilo da je uhitilo zapovjednika ogranka ISIS-K, čije je sjedište u Afganistanu.

"Islamska država" preuzela je odgovornost za iranske bombaške napade, najkrvavije od Islamske revolucije 1979. godine.

Pročitajte i ovo Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

"Islamska država Horasan" (ISIS-K), nazvana je po starom terminu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana, a pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti.

Američki obavještajni izvori rekli su da je ISIS-K izvršio i napade 3. siječnja u Iranu i 22. ožujka u Rusiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Drugi izvor, koji je također tražio anonimnost zbog osjetljivosti pitanja, rekao je da u informacijama koje je Teheran dostavio Moskvi o predstojećem napadu nedostaju konkretni detalji u vezi s vremenom i točnim ciljem.

''Dobili su upute da se pripreme za značajnu operaciju u Rusiji... Jedan od terorista, uhićen u Iranu, rekao je da su neki članovi skupine već otputovali u Rusiju", rekao je drugi izvor.

Treći izvor, visoki sigurnosni dužnosnik, rekao je: "S obzirom na to da je Iran godinama bio žrtva terorističkih napada, iranske vlasti ispunile su svoju obvezu da uzbune Moskvu na temelju informacija dobivenih od uhićenih terorista."

Iransko ministarstvo vanjskih poslova i Kremlj nisu odgovorili na zahtjev za komentarom ove priče. Bijela kuća nije imala komentara na tu temu.

Izvor upoznat s američkim obavještajnim podacima o predstojećem napadu u Rusiji rekao je da se temelji na presretanju "razgovora" među militantima ISIS-K. Osporavajući tvrdnje SAD-a, Rusija je rekla kako vjeruje da je Ukrajina povezana s napadom, bez pružanja dokaza. Kijev je oštro demantirao tu tvrdnju.

Rusiji je, međutim, teže odbaciti obavještajne podatke diplomatskog saveznika Irana o napadu, koji je pokrenuo pitanja o učinkovitosti ruskih sigurnosnih službi. Moskva i Teheran, koji su pod zapadnim sankcijama, produbili su vojnu i drugu suradnju otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene