Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatikanski ugovori

Vjeroučitelj čije su izjave šokirale javnost ne može dobiti otkaz bez suglasnosti Crkve

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Slučaj vjeroučitelja Krešimira Bagarića čije je šokantne izjave jučer objavio portal zgrozio je javnosti.

Vjeroučitelj je naime tijekom školskog sata u zagrebačkoj osnovnoj školi Matija Gubec pozivao na strijeljanje Stipe Mesića i Vesne Pusić.

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Tko čita ugovore? (Foto: Dnevnik.hr) Raskid crkve i države Treba li raskinuti ugovore sa Svetom Stolicom? Stranke se očitovale uoči izbora

Nakon što je vjeroučitelja na satu potajno snimio jedan učenik te je snimka objavljena u medijima, reagirala je resorna ministrica Blaženka Divjak te poručila kako takvoj osobi nije mjesto u školi.

Vjeoručitelje zapošljava i razrješuje Crkva

Od izjava vjeroučitelja ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija koja je najavila kako će rezamotriti slučaj te odlučiti o daljnjim postupcima.

Ravnateljica osnovne škole Matije Gupca, Ljiljana Klinger prema pisanju Jutarnjeg lista pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

No, iako su na državnoj plaći, vjeroučitelje zapošljava i razrješuje Crkva, a njihov rad ocjenjuje savjetnik Biskupijskog katehetskog ureda.

Vjeronauk predaju oni koji su prikladni po sudu crkvene vlasti

Prema Vatikanskim ugovorima, odnosno ugovorima između Svete Stolice i RH,  katolički vjeronauk predaju kvalificirani vjeroučitelji koji su po sudu crkvene vlasti prikladni za to i koji zadovoljavaju odgovarajuće odredbe zakonodavstva Republike Hrvatske, pridržavajući se svih dužnosti i prava koja iz toga proizlaze.

"Vjeroučitelji moraju imati ispravu o kanonskome mandatu (missio canonica) koju je izdao dijecezanski biskup. Opoziv mandata nosi sa sobom neposredni gubitak prava na predavanje katoličkoga vjeronauka", navodi se u ugovoru između Vatikana i Hrvatske na području odgoja i kulture.

Ako dijecezanski biskup svojim dekretom opozove kanonski mandat za poučavanje katoličkoga vjeronauka odnosno vjerskog odgoja zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe, vjeroučitelju se otkazuje ugovor o radu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene