Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški uvjeti rodilja tijekom dopusta

Kako pomiriti stambene kredite i niske rodiljne naknade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je zažmiriti na uvjete u kojima tijekom dopusta žive rodilje s obzirom na primanja.

Iako je država izašla ususret obiteljima koje su se ponovile mlađahnim članom i odobrila puni iznos plaće zaposlenim majkama tijekom prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta, ukoliko je ta obitelj opterećena stambenim kreditom, žena će ostalih šest mjeseci teško moći iskoristiti s djetetom.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

>> Raste broj kredita koje banke ne mogu otplatiti!

U usporedbi s mnogim europskim zemljama politika rodiljnog dopusta u Hrvatskoj i nije toliko loša. Plaćenih godinu dana nakon poroda za majke u radnom odnosu povoljna je situacija. Ali, kada se zagrebe ispod površine i usporede modeli egzistencije obitelji u Hrvatskoj i drugim europskim državama, teško je zažmiriti na uvjete u kojima rodilje s obzirom na primanja žive tijekom dopusta.

Nakon intervencije države u pomoći rodiljama, u poboljšanje pronalitetne politike teško se odlučuju banke. Visoke kamate na stambene kredite klijenti su u startu 'progutali', radi kompromisa za posjedovanje vlastitih kvadrata. No, kada u taj dom stigne i prinova o kojoj treba skrbiti majka bi rado iskoristila cijelu godinu, na koju ima pravo, kako bi je provela sa svojim djetetom.

Situaciju otežavaju stambeni krediti

Ne zaboravimo da je svaka prinova od iznimne važnosti i za ekonomiju zemlje u budućnosti (prema procjenama Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj će 2051. živjeti oko 3.700.000 stanovnika, više od milijun manje nego danas). Situaciju otežava nekoliko okolnosti. Između ostalog, tu su i stambeni krediti.

Banke koje smo kontaktirali navode kako je svaki kredit poseban pa se onda u skladu s tim i odnose prema njemu. 'RBA u svojoj ponudi ima mogućnost da prilikom odobrenja novog stambenog kredita korisnik ugovori poček otplate glavnice kredita na rok od šest ili 12 mjeseci, a za kredite u otplati postoji mogućnost ugovaranja moratorija, odnosno mirovanje otplate glavnice kredita, također na rok od šest ili 12 mjeseci. RBA u slučaju odobravanja moratorija klijentima pristupa individualno, ovisno o situaciji koja je specifična za svakog klijenta osobno te donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva', priopćili su iz Reiffeisen banke.

Na pitanje o konkretnom primjeru o klijentici koja stambeni kredi u redovito otplaćuje već dvije godine i traži da joj se predloži program prema kojem će moći plaćati kredit i sa 2.500 kuna prihoda koje ostvaruje nakon šest prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta, a nema drugih prihoda. Dakle, ukoliko joj je kredit u visini  oko 3.500 kuna koje je do tada (i šest mjeseci nakon poroda) redovito plaćala, što učiniti nakon smanjenja prihoda tijekom druge polovice porodiljnog dopusta?

'Moguće je ugovoriti moratorij ili produženjem roka smanjiti mjesečnu obvezu. Bitno je kod restrukturiranja naglasiti da se svakom zahtjevu individualno pristupa, gdje stručne službe banke nastoje modelom restrukturiranja riješiti klijentovu situaciju dugoročno', kažu u RBA.

Nešto detaljniji bili su u Erste banci koji svojim klijentima nude nekoliko programa. Tako je ženama na rodiljnom dopustu moguće odobriti i snižavanje otplate kamatne stope za 25 posto. 'Erste banka trudnicama i rodiljama omogućava ugovaranje počeka tijekom otplate kredita u trajanju od najduže 12 mjeseci.

>> Šuker: Ponekad kriza dobro dođe, moramo biti odgovorni

U razdoblju korištenja počeka tijekom otplate, glavnica kredita miruje, dok se korisnicima kredita obračunava kamatna stopa snižena za 25 posto u odnosu na prvotno ugovorenu. Također, smanjenje kamatne stope za 25 posto u razdoblju od 12 mjeseci omogućava se trudnicama i rodiljama i ukoliko one ne iskoriste mogućnost ugovaranja počeka', rekla je Nataša Vuletić iz odnosa s javnošću Erste & Steiermärkische banke.

Teško pomiriti financijske obveze i želju za prinovom u obitelji

Sličan program imaju korisnice kredita ili njihovi supruzi u Hypo Alpe-Adria banci. 'Za trudnice i rodilje nudimo mogućnost moratorija, tj. odgode otplate kredita. Klijentica može odabrati da plaća samo kamatu (bez otplate glavnice kredita) na način koji joj više odgovara (mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili po isteku moratorija kada ponovno počne sa radom i počne primati punu plaću).

Također postoji i opcija stavljanja u moratorij i glavnice i kamate. Za ovaj model moratorija naplaćuje se naknada od tri posto koja se pripisuje glavnici kredita tako da klijentica nema jednokratnog troška već se isti raspoređuje u buduće anuitete', rekla je Jasna Dakić iz Hypo banke te dodala kako je moratorij moguće odobriti na rok do godine dana. Isto tako tu vrstu moratorija može koristiti i klijent koji je nositelj kredita, a supruga je na rodiljnom dopustu i ne ostvaruje uobičajene prihode.

Uzimajući u obzir visoke kamate na stambene kredite koje su tek jedan u nizu opterećenja mnogih mladih obitelji, još uvijek je iznimno teško pomiriti financijske obveze i želju za obiteljskom prinovom, naročito u vrijeme ekonomske krize kada plaće zaposlenih padaju, a ni otkazi nisu posebna nepoznanica.

Trebaju li banke imati osjetljivije programe otplaćivanja stambenih kredita za rodilje tijekom porodiljnog dopusta?

  • Da, trebali bi omogućiti majkama da ne plaćaju kredit tijekom dopusta bez ikakvih naknada
  • Ne, i banke moraju zaraditi
  • To bi trebala barem jedna banka

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene