Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi su podupirali sustav'

Kako je Ivana Čalić 'oprala' sve one koji su spuštali glavu, zatvarali oči, šutjeli...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinja Ivana Čalić u utorak je izrekla presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi Media, a tijekom obrazlaganja poručila je da je presuda poruka da je politička korupcija zlo.

Sutkinja Ivana Čalić u utorak je poslala oštru poruku prilikom obrazlaganja presude prema kojoj su sudionici afere Fimi media proglašeni krivima. Velikim dijelom je iskritizirala politički sustav, kao i aktere političke scene kojima sigurno nije bilo ugodno slušati njezine riječi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Fimi media Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela" Ivo Sanader u sudnici Afera Fimi media Danas napokon presuda za megaslučaj koji traje već cijelo desetljeće: Hoće li se Sanader pojaviti na sudu?

'Sustav kao okruženje u kojem su se kaznena djela činila omogućili su svi oni pojedinci koji su za to barem znali, a neki su i na neki način u tome sudjelovali. Oni koji su glavu spuštali, oni koji su je okretali, oni koji su zatvarali oči i oni koji su šutjeli o tome. Svi su oni prešutno podupirali ovakav način funkcioniranja sustava', rekla je u utorak tijekom obrazlaganja presude optuženima u slučaju Fimi Media sutkinja Ivana Čalić.

Krivi su! Javne tvrtke tretirali su kao bankomat!

I to nisu bile jedine riječi kojima je oštro kritizirala ono što se događalo za vrijeme vladavine Ive Sandera. Posebno se osvrnula na njegov autoritet, a prije toga ustvrdila kako sud nije mogao prihvatiti iskaz prvooptuženika kako nije znao da su optuženici koji ga terete činili nešto nezakonito.

'Sud nije mogao prihvatiti iskaz prvooptuženika jer je proturječan dokazima koje je sud prihvatio, potpuno je nelogičan, neuvjerljiv i neprihvatljiv', rekla je Čalić koja se dotaknula i svjedočenja Vesne Bakran.

Ivo, Nevenka, Mladen, Branka i Ratko - Kako su izgledali prvog i zadnjeg dana suđenja!

'O autoritetu Ive Sandera govorili su brojni svjedoci, ali suština svih je da se radilo o neprikosnovenom autoritetu. Primjerice svjedokinja Vesna Bakran kada je iskazivala o odnosu Sanadera i Barišića navela je da je Barišić o Sanaderu govorio kao o nadnaravnom biću, međutim možda je najviše o svom autoritetu rekao sam Sanader. Kada je iskazivao o autoritetu rekao je da naravno da je bio autoritet jer se jedino tako može voditi stranka i država i da ne može biti pet šefova, potom je to i slikovito opisao poslovicom da su čovjek i tovar pametniji nego samo čovjek. Nije za ovaj sud odlučno što je Sanader o svojim suradnicima mislio, ali je potpuno jasno što nije - očito je da ih nije smatrao sebi ravnima', objasnila je sutkinja.

Tijekom obrazlaganja presude Čalić je rekla da se korupcijske posljedice Sanaderove skupine i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama 'tretirali kao bankomat'. Naglasila je da su njihovim postupcima na stupu srama završili i članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali veze.

Evo što bi mogli izgubiti: Ovo je popis računa i štednji obitelji Sanader

'Svaka presuda je poruka, ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, da je zloupotreba vlasti za osobne probitke, materijalne, ali i sve druge, sramotna, da se ne tolerira i u konačnici ne isplati. Prvooptuženi je svojim ponašanjem pokazao stav koji niti danas nije rijedak u politčkom i društvenom životu, a to je da se stvara dojam da su političari iznad zakona', zaključila je Čalić koja se obrazlažući presudu zapitala i kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su zaduženi za njihovo provođenje.

Naime,građani su na izborima doveli HDZ na vlast, a stranka je onda dobila ovlast da donosi zakone, upravlja državnim i represivnim aparatom.

Sanader joj je htio 'uzeti' Fimi Mediu: Ivana Čalić izrekla presudu bivšem premijeru

'U postupku se ponavljala teza kako nitko ništa nije znao, ali treba ukazati na činjenice koje su nesporno utvrđene u postupku i koje govore same za sebe, rekla je sutkinja i navela primjere nakon kojih se, kaže, možemo zapitati 'zar zaista ništa nisu znali', Presudu stutkinja vidi kao zadovoljštinu za sve građane koji su izgubili povjerenje u institucije vlasti jer je 'nezasitnost takozvanih elita dovela do bijede dio onih građana koji su iste te elite izabrali'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene