Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FIMI MEDIA

Sanader joj je htio 'uzeti' Fimi Mediu: Ivana Čalić izrekla presudu bivšem premijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dvije godine trajalo je suđenje bivšem premijeru i ostalim optuženima u aferi Fimi Media, a ročišta su nerijetko obilježavale tenzije između prvooptuženog i sutkinje Ivane Čalić.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić izrekla je presudu nekada moćnom premijeru i šefu HDZ-a, a danas zatvoreniku Ivi Sanaderu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Sanaderu 8 godina u slučaju Fimi media, i on i HDZ moraju vratiti milijune: "Imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara" Ivo Sanader u sudnici Afera Fimi media Danas napokon presuda za megaslučaj koji traje već cijelo desetljeće: Hoće li se Sanader pojaviti na sudu?

Suđenje za aferu Fimi Media nakon gotovo dvije godine i 196 svjedoka došlo je do svog kraja. Iskazi su se mijenjali, kroz sudnicu je prošla ili trebala proći 'polovica' hrvatske estrade,' pričalo se o nepjevanju za pola milijuna eura... Fimi Media istaknula se po mnogo čemu, a neprimjetni nisu ostali ni sukobi bivšeg premijera i sutkinje.

'Hoćete li mi vi govoriti kako da se branim'?!' - 'Da, hoću!'

Od samog početka suđenja, Čalić je Sanderu dala do znanja da u njenoj sudnici on neće biti 'kralj svemira'. Mediji su sa zanimanjem pratili njihove međusobne sukobe koji su često, barem na kratko, u drugi plan stavljali štetu procijenjenu na vrtoglavih 70 milijuna kuna.

Pri kraju suđenja Sander se pokušao 'riješiti' sutkinje. 'Dobio sam informaciju iz visokih crkvenih krugova, koja je provjerena u nekoliko instanci u Crkvi, da ste u vrijeme ovog postupka angažirali mog odvjetnika Gorana Suića da vas u crkvenim vlastima u tom predmetu zastupa', rekao je Sanader 11. veljače i zatražio njezino, ali i izuzeće predsjednika suda Ivana Turudića koji je 'sve znao'. Prvo je Vrhovni sud neosnovanim proglasio Sanderov zahtjev za izuzećem Turudića, a onda je Turudić odbio i zahtjev za izuzimanjem Ivane Čalić.

Sutkinja Sanaderu: Najbolje da ste Vi radili vještačenje!

I prije ovog poteza nerijetko su njihovu komunikaciju obilježavale tenzije i oštre opomene. Iako nikome nije ostajala dužna, opomene su najčešće bile usmjerene prvooptuženom. On za nju sigurno nije bio 'nadnaravan' kakvim ga je, prema tvrdnjama jedna svjedokinje, doživljavao Mladen Barišić.

'Najbolje da ste Vi radili vještačenje!', 'Nemojte vikati i nemojte se svađati. Vaše ponašanje je neprimjereno. Možete pitati vještaka što god želite, ali na primjeren način', 'Vi nemate mjere. Nemojte se sa mnom nadmudrivati. Ne ponavljajte se i pripazite na koji se način obraćate sudu!', neke su od rečenica koje je tijekom suđenja Čalić uputila Sanaderu.

'Vi ćete meni govoriti kako da se branim?', upitao je Sanader sutkinju na jednom od ročišta. 'Da, hoću, jer to što govorite nema veze sa suđenjem', brzo je uslijedio oštar odgovor.

VIDEO Mate Mišo Kovač: Jesi li zadovoljan, predsjedniče?; Sanader: Jesam

Čini se da je sutkinja Čalić posljednje dvije godine sve ono što se događalo u njezinoj, ponekad itekako živopisnoj sudnici, prihvatila kao dio svog posla. Što to, uostalom, i je. Sanaderov pokušaj da ju makne sa slučaja nije uspio i upravo će iz njenih usta čuti kakva ga budućnost, barem ona zatvorska čeka.

A u odlučivanju u njegovoj sudbini ne sudjeluje prvi put. Bila je članica sudskog vijeća kojem je na čelu bio sudac Ivan Turudić, a koje je Sanadera osudilo na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Inače,  Sanader nije njezin prvi veliki slučaj. Sudila je među ostalim Robertu Mataniću i ostalima optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića,a bila je i na čelu sudskog vijeća u slučaju Maestro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene