Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trud se isplati

Kako je Amiru 130 koza promijenilo život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo da je riječ o izgradnji cesta, opremanju bolnica ili uzgoju koza - za sve to novac se može dobiti iz europskih fondova. Procedure su duge i komplicirane, ali se isplati. Jako dobro to zna i Amir koji zahvaljujući novcima iz EU fondova ima svoje prvo stado koza.

Kada je odlučio nabaviti 130 koza i baviti se poljoprivredom, Amiru je bila panika, ali s vremenom sve se posložilo. Iz EU fondova povukao je 50 tisuća eura, kupio zemljište i sada je vlasnik farme.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Tehnički ministar Tolušić 'U prvih šest mjeseci 2016. povučeno iz fondova EU kao u cijeloj 2015.'

"Postoji dosta agencija, institucija kojima se treba obratiti, registara, upisnika, poljoprivrednih gospodarstava. Treba puno raditi, ali isplati se jer imate potporu države. Daju vam sredstva za rad, i onome tko želi raditi to je sve što treba" kaže Amir Dedić, poljoprivrednik.

Da bi došao do europskog novca trebale su mu dvije godine. Novca je ostalo i za traktor i razne priključke. Amir je bio strpljiv, ali smatra da je sve to moglo biti i puno brže. Da treba ubrzati procedure misli i ministrica Žalac.

"Od trenutka prijave do trenutka potpisivanja ugovora je znalo proći do dvije, tri godine, da ste već zaboravili koji ste projekt prijavili. Drugi problem je kada se natječaji objave na način da ne zadovoljavaju uopće uvjete koje korisnici mogu ispuniti" kaže Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova (HDZ).

Unatoč tome, Hrvatska je u prošloj godini ostvarila dobre rezultate u povlačenju europskog novca. U 2016. godini smo povukli 6,3 milijarde kuna, a uplatili 3,3. U ovoj godini se očekuje sigurno ugovaranje 13 milijardi kuna.

Do 2023. Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz europskih fondova. Među prioritetima je izgradnja Pelješkog mosta.

"Mislim da je on strateški projekt iniciran da poveže dio Dubrovačko-neretvanske županije s Hrvatskom i na taj način osigura bolju prometnu povezanost" kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH (HDZ).

Od 10,7 milijardi eura, na koliko imamo pravo, do sada smo iskoristili tek 15 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.h

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene