Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sklon je oštrijoj kontroli

Josipović: Curenju informacija stat će se na kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da će se curenju informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu stati na kraj.

"Prva zadaća je zatvoriti curenje informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu i to će se sada sigurno učiniti. Curenju informacija prema kriminalnom miljeu će se definitivno stati na kraj", kazao je Josipović novinarima nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika upitan kako komentira informacije da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u stanu ljudi iz kriminalističkog miljea pronašao 50 kilograma tajnih policijskih dosjea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oduševila ga obala Princ otkrio što ga to zanima u Hrvatskoj! Slika nije dostupna Komentirao razvoj Hrvatske Ivo Josipović: Imamo dobre zakone za investicije, trebamo mijenjati mentalitet!

Na pitanje kako komentira inicijativu Centra za mirovne studije da se zakonom ojača civilni nadzor nad tajnim službama i policijom te propiše da se izlist telefonskih poziva može dobiti samo na temelju sudskog naloga, predsjednik Josipović odgovorio je da su suvremene mjere nadzora vrlo osjetljive sa stanovišta ljudskih prava, ali se bez njih ne može i moraju se koristiti.

"Sadašnju šturu odredbu u Zakonu o policiji, kada je riječ o izlistima telefonskih poziva, treba dopuniti. Sklon sam sudskoj i civilnoj kontroli koja bi ulila povjerenje u korištenje takvih mjera. Ne smije se dopustiti da informacije iz tijela kaznenog progona cure prema mafiji", istaknuo je Josipović.

>> Prva Vujčićeva jača kritika Vladi: 'Hrvatska je na sudbonosnom raskrižju'

Upitan kako komentira jučerašnju kritiku guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića na račun vladine ekonomske politike, predsjednik Republike rekao je da je Hrvatska u krizi i da se treba aktivnije raditi na promjenama, ali je napomenuo i kako se radi na velikim investicijama te ima naznaka otvaranja nove perspektive.

"Moramo biti svjesni da izlazak iz krize nije stvar jednog poteza ili mjeseca. To je dugotrajan proces u kojem vlada ima glavnu ulogu", kazao je. Napomenuvši da je vrlo dobro primljen Zakon o poticanju ulaganja, Josipović je najavio da će uskoro voditi skupinu hrvatskih gospodarstvenika u Katar.

Na pitanje kako komentira blaže njemačke stavove oko ulaska Hrvatske u EU i je li to zasluga hrvatske diplomacije, predsjednik Josipović odgovorio je da će glavni kriterij biti izvješće Europske komisije, a sadašnje njezino izvješće je najpovoljnije do sada. Nema dilema da će Hrvatska do kraja ispuniti deset uvjeta i 1. srpnja 2013. postati članica EU, rekao je. Dodao je i da su kod njega nedavno bili veleposlanici svih europskih zemalja te da nema nikoga tko ozbiljno sumnja u hrvatsko članstvo.

Nije želio komentirati činjenicu da će Hrvatski sabor morati ponoviti javni poziv za pučkog pravobranitelja jer SDP smatra kako niti jedan od osam kandidata ne ispunjava kriterije. Po njemu, glavni bi kriterij trebao biti vjerodostojnost jer se pučki pravobranitelj bavi povredama ljudskih prava i nepravdama prema građanima. "S jedne strane mora imati čvrstinu u utvrđivanju tih povreda, a s druge strane autoritet da kod nadležnih državnih tijela postigne da se uočene nepravde i nepravilnosti poprave", kazao je predsjednik Josipović.

Na "Kavi s građanima" predsjednik Josipović uz ostale primio je članove Hrvatskog obrtničkog radničko-umjetničkog društva iz Bjelovara, skupinu biciklista rekreativaca koji su putovali biciklima mjesec dana na Olimpijske igre u Londonu te više udruga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene