Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić bez iznenađenja

Jadranka Kosor dobila mandat za sastavljanje Vlade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se i očekivalo, predsjednik Stjepan Mesić je dodijelio mandat za sastavljanje nove Vlade Jadranki Kosor, kako je to i poželio dr. Ivo Sanader na svom odlasku.

Stjepan Mesić je dodjeljujući mandat Jadranki Kosor rekao da je ovaj sastav Sabora i nakon odlaska Sanadera legitiman te da mu je Jadranka Kosor kao dokaz većine koja je podržava donijela 83 glasova pa joj stoga dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje Sanadera Polančec je sretan jer je Sanader okrznuo Kosor Slika nije dostupna Bivši predsjednik o bivšem premijeru Mesić: Sanader je vodio paralelan sustav vladanja

>> Kosor podijelila Hrvate: Jedni kažu 'ako može Merkel može i ona', drugi poručuju' nek čuva ovce'

Predsjednik Mesić je rekao da od nove Vlade očekuje proeuropsku politiku, nastavak reformi i borbu protiv korupcije, nastavak suradnje sa sudom u Haagu, poštivanje ljudskih i manjinskih prava te nastavak procesa povratka izbjeglih. Rekao je također da ne može ostavljati prostora sumnji za antifašističku Hrvatsku i njenu dosadašnju politiku.

Jadranka Kosor potvrdila je da će biti na tragu Mesićevih savjeta te da ona potpisuje sve što je Mesić rekao. Najavila je da će program nove vlade biti djelom revidiran s obzirom na krizu te da se nada da će Hrvatska završiti pregovore s EU do kraja švedskog predsjedanja, odnosno ove godine.

>> Sve afere Jadranke Kosor

Naglasila je da će prvi od poslova koji će nova vlada 'pokrenuti i dovršiti biti rebalans državnog proračuna'. 'Smatramo to nužnim poslom koji moramo obaviti u ovom trenutku', rekla je. Nova vlada svakako će raditi na pronalaženju novih putova za izlazak iz krize, dodatnom jačanju gospodarstva, apsolutno na nastavku svih reformi, rekla je Kosor uključivši u tom i reformu državne uporave. Naglasila je i 'iznimno snažnu, bez odlaganja, borbu protiv korupcije i provođenje svih projekata koji su zacrtani u programu'. Najavila je pritom da će program koalicijske vlade biti 'revidiran s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo'.

 'Jedan od najvažnijih stupova rada vlade bit će pronalazak izlaska iz krize vezano uz blokadu hrvatskih pregovora za ulazak u EU', nastavila je Kosor i izrazila nadu da će, kako je rekla, unatoč svim poteškoćama naš posao što se toga tiče završiti do kraja godine, navevši pritom donošenje svih reformi, zakona i podzakonskih akata i "svega što je potrebno da bismo se prilagodili zakonodavstvu EU".

>> 'Predana cilju i beskompromisna u onome što radi'

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je večeras nakon konzultacija u Uredu predsjednika da buduća hrvatska vlada nema politički legitimitet, te je ocijenio da je osuđena na skori kraj.

>> Što sad čeka Jadranku Kosor?

Upitan smatra li da će nova vlada 'preživjeti jesen', Milanović je ponovio da je SDP za raspisivanje prijevremenih izbora 'jer je situacija takva da ova vlada kao ni osoba koja se predlaže za mandatara nema politički legitimitet'. 'On je izgubljen davanjem ostavke dosadašnjeg premijera', rekao je Milanović i dodao da su izbori 'jedino moguće političko rješenje u ovom trenutku'.

Koliko će izdržati Vlada Jadranke Kosor?

  • Do kraja mandata
  • Do predsjedničkih izbora
  • Dobiti će i iduće izbore
  • Pitanje je dana kada će pasti
  • Do jeseni

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene