Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanaderovo nasljeđe

Što čeka Jadranku Kosor na mjestu premijerke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deveta osoba na mjestu premijera od osamostaljenja Hrvatske i prva žena na toj funkciji. Jadranka Kosor se nakon 14 godina političkog radnog staža primila obavljanja možda najtežeg posla u državi. I to u vrijeme kada je popis problema s kojima se Hrvatska mora suočiti prilično dugačak.

Na ljetni odmor Jadranka Kosor može zaboraviti. Vrućine Jadrana zamijenit će užarenom premijerskom stolicom. Kraj gospodarske krize još se ne nazire. Po najgorim procjenama u proračunu je rupa od 15 milijardi kuna, vanjski dug dosegnuo je gotovo 300 milijardi kuna. BDP pada. Sindikati očekuju rješenja, a stotine tisuća radnika na državnom proračunu - svoje plaće. Jadranku Kosor očekuje drugi rebalans proračuna. Tako će umjesto ministrice koja je uvijek otvarala vreću, sada morati preuzeti nezahvalnu ulogu rezanja troškova i ukidanja socijalnih davanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zajedništvo je najveća vrednota' Premijerka Kosor upisala se u Knjigu žalosti Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Kolumna Mislava Bage: Državnik ili praktikant

>> Jadranka Kosor dobila mandat za sastavljanje Vlade!

'Ja osobno mislim da nema stresnijeg posla. U Hrvatskoj nijedan burzovni, posao menadžerski, najveća kompanije se ne može izjednačiti sa stresom koji svakodnevno ima premijer', rekao je Nikica Valentić, bivši premijer Vlade RH. Za vrijeme mandata Nikice Valentića zaustavljena je inflacija, stabilizirana domaća valuta i uvedena kuna. U dvije i pol premijerske godine nije imao mirnu noć. 'Ja sam znao reći da jedan od najsretnijih dana u mom životu je bio kad sam otišao s mjesta premijera, a radio sam ga uistinu sa srcem, u ratu kao svoju moralnu obavezu, kao svakog našeg čovjeka, međutim uistinu kad je Knin oslobođen, kad sam dao ostavku pokojnom predsjedniku Tuđmanu, skinuo mi se teret od stotine, stotine kila', kažemValentić.

Granični spor sa Slovenijom godinama leži bez rješenja, i zbog toga nam Europska Unija nikad nije bila udaljenija. Sve nade za izlaz iz krize polažu se u turističku sezonu, ipak ona nije počela obećavajuće. Ali ni na rekordan uspjeh našeg turizma Jadranka Kosor ne može računati. Jer ovoga puta Vlada nema sto dana za rezultate. Oni se očekuju - odmah.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene