Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno pitanje

Josipović: HDZ miješa kruške i jabuke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je kako treba ozbiljno razmotriti kadrovsku politiku u Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA) i da je zato sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a ne zbog jednog slučaja zapošljavanja u toj agenciji.

'Kad je riječ o zapošljavanju (u SOA-i) moja želja nije da se bavimo jednim slučajem, slučaj je povod da se ozbiljno razmotri kadrovska politika i da se učini još jedan korak, a bilo je dobrih koraka, u poboljšanju kvalitete rada sigurnosnih službi', rekao je predsjednik Ivo Josipović odgovarajući danas u Splitu na upit novinara kako komentira optužbe oporbe da saziva sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog jednog slučaja zapošljavanja u SOA-i iz 2007. kad je na čelu te službe bio Tomislav Karamarko, a ne zbog problema koje hrvatski vojni zrakoplovi MIG-ovi imaju u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović u Dalmaciji 'Sindikalni prosvjedi su izraz demokracije, Vladina politika nije promašena' Slika nije dostupna Pojasnio izjavu Josipović o kukanju: Nisam mislio na nezaposlene, nego...

Po Josipovićevom tumačenju takve optužbe oporbe su 'miješanje krušaka i jabuka', jer su to dva potpuno odvojena problema.

'Kad je riječ o sigurnosti našeg neba, ono je sigurno. Točno je, avioni su zapeli u Ukrajini, to se nije moglo predvidjeti, ni veće sile od nas to (krizu u Ukrajini) nisu predvidjele. Dakle, snaći ćemo se. Ako ništa drugo, mi smo dio NATO-saveza, i ako se problem ne riješi, rješavat ćemo taj problem u okviru NATO-saveza', istaknuo je Josipović.

On je pritom dodao kako Vijeće za nacionalnu sigurnost nije nadležno za MIG-ove, već je nadležno Vijeće obrane.

'Tajne službe služe da se zaposle podobni!'

Upitan kako komentira tvrdnje oporbe da pitanje SOA-e jest važno, ali da je važnije rješavanje teške gospodarske situacije, Josipović je kazao: 'Možemo tako reći da nećemo rješavati nijedno pitanje, jer da uvijek ima neko važnije'.

'Gospodarstvo vjerojatno jest najvažnije pitanje, to ne znači da se ničim drugim ne treba baviti', rekao je predsjednik Josipović odgovarajući danas na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazočio otvaranju međunarodnog sajma GAST.

Oporbeni HDZ prozvao je danas u Hrvatskon saboru predsjednika Josipovića da Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) saziva zbog jednog zaposlenika SOA-e i njegovog brata novinara koji kritički piše o vlasti, a nije to učinio zbog dramatične gospodarske situacije, teških prilika u zdravstvu, znanosti, zapošljavanju.

Nakon što je Novi list nedavno objavio da je Tomislav Karamarko u vrijeme dok je bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) primio u službu čovjeka koji nije prošao sigurnosnu provjeru, Josipović je u intervjuu za taj list rekao kako je možda došlo do ugroze sigurnosnog sustava RH te kako je predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o zapošljavanju u sigurnosnim službama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene