Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici o VNS-u

Kajin: Tajne službe služe da se zaposle podobni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosna provjera odnosila se na činjenicu što je agentov brat novinar koji kritički piše o hrvatskoj vlasti, tvrdi Davorin Mlakar.

Odmah na početku zasjedanja Sabora određena je stanka koju su zatražili zastupnici Davorin Mlakar, Branko Vukšić, Nenad Stazić, Damir Kajin i Krešimir Bubalo, a nakon koje je krenulo izlaganje o nacionalnoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija 19. sjednica U Saboru rasprava o Prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

'Posljednjih dana svjedočimo zabrinjavajućim informacijama o problemima tehničke ispravnosti vojnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Navodi se da je za kontrolu zračnog prostora RH sposobno svega tri, odnosno samo jedan zrakoplov tipa MIG-21. Istovremeno 12 vojnih zrakoplova nalazi se na remontu u Ukrajini, a njihova isporuka Hrvatskoj kasni već pet mjeseci. Trenutno za kontrolu hrvatskog zračnog prostora ostaje jedan zrakoplov', rekao je Davorin Mlakar.

Karamarko odgovorio na optužbe: Svoj posao u SOA-i obavljao sam časno

'Zbog toga Hrvatska nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze članice NATO saveza te će biti primorana potražiti zaštitu susjednih država svog zračnog prostora. Ova situacija, koja se čini čak dramatičnom, nije predstavljala povod predsjedniku države za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Niti je povod pronašao u teškoj gospodarskoj situaciji. Umjesto svih tih velikih problema s kojima smo suočeni, predsjednik države saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog sigurnosne ugroze RH jer je navodno jedan zaposlenik SOA-e zaposlen iako nije prošao sigurnosnu provjeru. Time on predstavlja opasnost za rad službe, a sigurnosna provjera odnosila se na činjenicu da je njegov brat novinar koji kritički piše o hrvatskoj vlasti. I to ne samo ovoj, već i ranijim vlastima, tvrdi Mlakar.

Taj problem koji je danas iskrsnuo kao razlog za ranije sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost postoji od 2007. godine. Pitamo se kako smo živjeli u toj opasnosti svih ovih godina, a da se ništa dramatično nije dogodilo. Na to pitanje nema odgovora. U kakvoj državi to živimo? Sastaje se vijeće za nacionalnu sigurnost zbog novinara koji kritički govori o vlasti. I to uglavnom izvršnoj. I njegovog brata. Nije li pitanje nacionalne sigurnosti pitanje sigurnosti svakog pojedinca u našoj državi... naših prava i sloboda?', pita se Mlakar.

'Te službe služe da se zaposle podobni. Nitko ne kaže da te službe nisu obavile velik posao 90-ih godina. Danas je možda teže za te službe nego 95./96. godine. Šest godina nam pada BDP, nema investicija, gube se radna mjesta. Ako se ti trendovi nastave onda nam se loše piše. Činjenica je da nema skliskijeg terena od obavještajnog terena. Hrvatskoj trebaju te službe kao i policija'
, rekao je Damir Kajin.

'Vojna sigurnost RH nije u ovom trenutku nešto čime se treba plašiti narod. Hrvatska je članica NATO-a i bila bi zaštićena da se dogodi neka agresija. SOA je duboko umiješana u politiku. Sve je dirigirano iz jedne jedine strane. Jako dobro znamo tko je to. I trebao bi biti ovdje u Saboru i objasniti nam o čemu je riječ. Predlažem da Hrvatski sabor iskoristi svoje instrumente i da konačno napravi reda, ako smo sigurni da to smijemo i možemo, da ne bismo nastradali zbog ovoga što govorimo. Imamo pravo osnovati Istražno povjerenstvo. SOA je najjača stranka u RH jer može raditi što hoće. Zato cure informacije iz javnih ustanova, zato su ljudi osuđeni i prije nego je donesena presuda. U tom je dijelu ugrožena nacionalna sigurnost. Ne može ni Državno odvjetništvo raditi svoj posao ni sudovi kad smo svjedoci da iz tajnih službi izlaze informacije', tvrdi zastupnik Josip Salapić.

U priloženom videu doznajte što su zastupnici sve rekli o nacionalnoj sigurnosti Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene