Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okomio se na, kako sam kaže - 'šatoraše'

Ivo Josipović napao branitelje prosvjednike u Savskoj 66

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović napao je branitelje prosvjednike u Savskoj 66 zbog načina na koji zazivaju smjenu vlasti ocjenjujući kako je riječ o "uličnom pučizmu" na koji "šatoraši" nemaju pravo, te da im je glavni cilj stvaranje tenzija, dok su problemi branitelja samo povod za prosvjed "s duboko političkom, stranačkom platformom".

"Zazivanje smjene vlasti na ulici, što riječju, što mišlju, što djelom, prešlo je granicu koju demokratsko društvo može i smije tolerirati. Ne zato što šatoraši protestiraju protiv Vlade, već zato što to čine na način koji je pljuvanje u lice pravnoj i demokratskoj državi, svemu onome za što su se prije dvadeset i više godina borili. Na to, bez obzira na svoju borbu i žrtvu, nemaju pravo", napisao je Josipović na portalu 'Autograf'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠATOR ODLAZI 555% ZA HRVATSKU Branitelji pojasnili zašto baš sada odlaze iz Savske Slika nije dostupna Prosvjed u Zagrebu Bujanec dao Rakić kapu s kokardom koju je dobio od silovane žene iz Vukovara

Kritičan je i prema Vladi ocjenjujući da o njenoj efikasnosti "ponajbolje govori vrijeme koje je bilo potrebno da nadležne državne institucije kao otkriju organizatore neprijavljenog i nelegalnog okupljanja i da protiv njih pokrenu prekršajni postupak".

"Svakome tko je želio prepoznati tko su kolovođe nelegalnog šatorovanja bilo je za to dovoljno pogledati tek prvo TV izvješće o čardaku podignutom nelegalno, na javnom prostoru, uz korištenje struje i druge infrastrukture državne vlasti koju žele srušiti. I, kao što jedan od brojnih kritičara postupanja vlasti prema šatoraškoj kvazidemokraciji ističe, zaista se ne zna tko je pravi, ne samo nominalni šef policije", navodi Josipović.

Krtica u redovima braniteljima prosvjednika?

Objašnjava i da je kao predsjednik Republike došao posjetiti okupljene u šatoru u Savskoj 66, jer je, kaže, otvorena srca bio spreman pomoći da se kroz institucije riješe problemi kojih ima.

"Ali, brzo se vidjelo da su problemi branitelja samo povod za prosvjede s duboko političkom, stranačkom platformom. Da nisam bio tamo, uvijek bih se pitao jesam li učinio sve što je bilo moguće da se opasne tenzije u društvu smire. Međutim, jasno je, stvaranje tenzija zapravo je glavni cilj šatoraša. Mržnja prema političkim oponentima se maskirala u domoljublje i zaštitu braniteljskih prava, ulični pučizam se ogrnuo plaštom navodno demokratskog prosvjeda", ocjenjuje Josipović.

Drži i da je državna vlast "navukla krinku nevine u ludnici, a hrabri ljudi željni normalnog građanskog života koji se nisu bojali šatorašima reći što ih ide" njenom reakcijom i sami "dobili masku-etiketu kao da su oni šatoraši koji ruše demokratski poredak".

Analizira i tko će profitirati od "šatorskog maskembala" te kaže kako će, ako dođe do pada Vlade nakon demokratskih izbora to biti "tek jedna u nizu smjena vlasti".

"Ali, ako Vlada padne u nedemokratskim okolnostima, uz manju ili veću pomoć šatoraša, za hrvatsku državu i društvo doći će dani gnjeva, 'Dies Irae', dramatični poput onih Mozartovih iz 'Requiema'. Hrvatska će se od toga oporavljati desetljeće, možda i više", ocjenjuje.

Ali, dodaje Josipović, moguć je i drugi scenarij. "Možda baš šatoraši, koji mnoge plaše svojom agresivnošću i nedemokratičnošću, motiviraju birače da svoj glas daju sada vladajućima. Ne zato što Vladu smatraju uspješnom, nego zbog straha od šator-demokracije. Možda sadašnjoj garnituri šatoraši, kevine jame, lustracije i povijesni obračuni donesu podršku i onih koji mandat Vlade nikada ne bi honorirali svojim glasom da nije straha".

Tada će, ocjenjuje Josipović, "Milanović i njegovi morati promijeniti tempo" i "poletjeti odlučno i brzo". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene