448725
448725
448725
448725
448725

PISMO SRBIJE BEZ ARGUMENATA 'Ovo je jedna velika i bespotrebna politička predstava'

  • , 01.09.2016., 19:53
  • Autor:
  • komentara

Urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović komentirala je odgovor Europske Komisije Srbiji.

 
 
 
 
Ivana Petrović o odgovoru Europske komisije Srbiji (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović o odgovoru Europske komisije Srbiji (Foto: Dnevnik.hr)

Srbijanska vlada nema razloga biti razočarana odgovorom Europske komisije, jer to je najnotornija činjenica da Europska komisija, odnosno vlada Europske unije, da budem jasnija, nikada neće, u bilo kakvoj kritici zemlje pregovaračice stati na stranu zemlje pregovaračice već će po načelu solidarnosti uvijek podržati svoju zemlju članicu i naputiti je na dijalog sa zemljom pregovaračicom.

Mi smo to najbolje iskusili tijekom slovenske blokade, s tim da je tu situacija bila ponešto drugačija. Slovenija je naime na legitimno, legalan, pravni način bila provela blokadu hrvatskih pregovora. Sjetimo se, dominantno se od Hrvatske tražilo, dakle zemlje koja je bila u pregovorima, da iznađe najbolji mogući način za deblokadu tih pregovora i da bude ipak na nešto nižem stupnju nego što je to Slovenija koja je bila zemlja članica. I to je razumljivo. Tim više što je Srbija ovime izvela jednu tešku bravuru.

Ona je pisala jedno zavjereničko pismo u Bruxelles, bez ikakvih argumenata. Napisala je da se vodi antisrpska politika. Stavila je jedan spomenik, jednu presudu Ustavnog suda Republike Hrvatske i sudbinu katoličkog sveca. Ni jednim ni drugim ni trećim se Europska komisija ne bavi i nikada se nije bavila, pogotovo se ne bavi unutar crkvenim pitanjima, bilo katoličke, pravoslavne, protestantske crkve, bilo koje kršćanske denominacije ili neke druge religije, već ih duboko poštuje.

Međutim, ono što ne možemo primijetiti zadnjih mjeseci je to je da je u Hrvatskoj, Vlada koja je još uvijek u tehničkom mandatu, takozvanu blokadu Srbije digla na najvišu razinu, a bez procedure, tijekom srbijanske kampanje. I Vučiću su tada, tijekom kampanje, usta bila puna Hrvata kao i sada za vrijeme kampanje kod nas u Hrvatskoj, Vučić stalno govori o Hrvatskoj i govori protiv Hrvatske.

Sjetimo se, predstavnik braniteljskih udruga Klemm, nedavno je dao intervju Tanjungu, jednoj državnoj agenciji koja je izravno pod Vučićevom kontrolom, a srpski Blic piše kako bi bilo dobro za Srbiju da dobije izbore u koaliciji s profesorom Pupovcem.

Sve je to velika predstava koja mora prestati. To nije dobro. Hrvatska je zemlja članica, Srbija to nije, ona je u pregovorima i sva bilateralna pitanja, naglašavam, bilateralna pitanja, Hrvatska mora u jednom normalnom procesu riješiti sa Srbijom, sjesti sa Srbijom za stol,a sve drugo, što nije bilateralno treba rješavati u Bruxellesu bilo kroz blokadu ili kroz neki drugi mehanizam. Ovo je doista jedna velika i bespotrebna politička predstava.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se