Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se legalizacija uzgoja

Osuđen je na dvije godine zatvora, a sada je u strahu: Mogao bi ući u zatvor hodajući, a izaći u kolicima

Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr)
Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Oni koji su odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke i sami proizvesti lijek završavaju u zatvoru. Huanito Luksetić uzgajao je konoplju od koje je radio ulje za liječenje od multiple skleroze za vlastite potrebe i nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora. Zbog njega je mijenjan zakon, ali sada mu ipak prijeti zatvor.

Uz sve probleme koje nosi multipla skleroza, stres zbog nepravomoćne presude dodatno je Huanitu otežao život.

Pročitajte i ovo Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Cijena najveći problem Kako do lijeka? U Hrvatskoj nestalo pripravaka na bazi kanabisa, oboljeli su sada osuđeni na – crno tržište

"Otkrio sam nešto što mi zaista pomaže, daje mi život i mogu biti koristan sebi i drugima, a sad ulazim u trenutak gdje mi to netko želi oduzeti", objasnio je Huanito Luksetić.

Njegova majka teško podnosi osuđujuću presudu.

"Huanito kad je dobio presudu, rekao je: 'Hvala vam, upravo sam dobio smrtnu presudu''', rekla je Huanitova majka Zlata Luksetić.

Razočarani su i u Društvu multiple skleroze u Rijeci.

"Ljudi koji žele dobiti nekakvu terapiju za multiplu sklerozu moraju biti mlađi od 55 godina, imati barem dva pogoršanja unutar jedne godine, ali pritom moraju ostati samostalno pokretni", objasnila je tajnica Društva multiple skleroze u Rijeci Dijana Ivanišević.

Terapiju ne može dobiti ni umirovljeni liječnik i predsjednik navedene udruge dr. Vladimir Komparić.

Članovi udruge traže legalizaciju uzgoja za osobne zdravstvene potrebe. Te preparate zasad može propisati samo liječnik specijalist.

"Ja sam definitivno za to da svaki liječnik u Hrvatskoj koji može obavljati taj posao, tu profesiju, da ima pravo propisati kanabis svome pacijentu", rekao je predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis dr. Ognjen Brborović.

Dok se vode rasprave o njegovu slučaju, Huanita muče zdravstvene brige.

"Naravno da tu postoji i strah da mi se opet desi da ne mogu iz kreveta, da ne mogu obavljati neke normalne funkcije", rekao je Huanito.

Na nepravomoćnu presudu uložit će žalbu i nada se da će viši sud prihvatiti njegova obrazloženja. U protivnom mogao bi ući u zatvor hodajući - a izaći u kolicima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene