Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pošiljka medicinskog kanabisa koja je stigla iz Kanade trenutačno je u Imunološkom zavodu.


Oboljeli bi već od idućeg tjedna u ljekarnama mogli kupiti kapsule koje su ispunjene uljem medicinskog kanabisa.

Vezani članci Ljekarna Kako postupaju ljekarne kad se pojavi osoba kojoj je propisana samoizolacija? Građani čekaju red za ljekarnu Pooštrene mjere: Ljekarne od danas mogu provjeriti je li kupac u samoizolaciji

Irena Vrdoljak već 24 godine boluje od multiple skleroze, zbog čega ima problema s ravnotežom. Dosad nije kupovala ulje medicinskog kanabisa putem crnog tržišta, no zna ljude koji su bili prisiljeni kupovati ga.

'Ta jedna kap ulja pomogne da može funkcionirati. Također, riješava spazme i tremore i to je učinkovito. Koliko vidim, njima pomaže. Tko je god koristio, to pomaže', rekla je Vrdoljak. Medicinski kanabis trenutačno se nalazi u Imunološkom zavodu.

'Stiglo je 50 pakiranja jedne formulacije koja sadrži 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a i 50 pakiranja druge formulacije koja sadrži 2,5 mg THC-a i 2 mg CBD-a.', kazala je Lena Lupret Prugovečki, v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

U jednom pakiranju nalazi se 200 želatinoznih kapsula koje su ispunjene uljem medicinskog kanabisa. 'Očekujemo da će se preparat naći u ljekarnama već početkom idućeg tjedna.', kaže Prugovečki. Što itekako veseli pacijente koji će, prema preporuci liječnika, smjeti kupiti ove kapsule u ljekarnama. Prema prvim informacijama, mjesečna terapija bi mogla stajati i do 2.000 kuna.

'Da bar pola participira država. Već bi se taj broj onih koji mogu korisititi proširio. A za sada, ne znam. Onima kojima je to najpotrebnije u invalidskim su mirovinama koje su vrlo male i to im neće biti dostupno', pribojava se Vrdoljak.

Iz Imunološkog zavoda poručuju kako će pratiti cijelu situaciju te ako će biti potrebe, od kanadskog proizvođača zatražit će novu pošiljku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr