Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pošiljka medicinskog kanabisa koja je stigla iz Kanade trenutačno je u Imunološkom zavodu.


Oboljeli bi već od idućeg tjedna u ljekarnama mogli kupiti kapsule koje su ispunjene uljem medicinskog kanabisa.

Irena Vrdoljak već 24 godine boluje od multiple skleroze, zbog čega ima problema s ravnotežom. Dosad nije kupovala ulje medicinskog kanabisa putem crnog tržišta, no zna ljude koji su bili prisiljeni kupovati ga.

'Ta jedna kap ulja pomogne da može funkcionirati. Također, riješava spazme i tremore i to je učinkovito. Koliko vidim, njima pomaže. Tko je god koristio, to pomaže', rekla je Vrdoljak. Medicinski kanabis trenutačno se nalazi u Imunološkom zavodu.

'Stiglo je 50 pakiranja jedne formulacije koja sadrži 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a i 50 pakiranja druge formulacije koja sadrži 2,5 mg THC-a i 2 mg CBD-a.', kazala je Lena Lupret Prugovečki, v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

U jednom pakiranju nalazi se 200 želatinoznih kapsula koje su ispunjene uljem medicinskog kanabisa. 'Očekujemo da će se preparat naći u ljekarnama već početkom idućeg tjedna.', kaže Prugovečki. Što itekako veseli pacijente koji će, prema preporuci liječnika, smjeti kupiti ove kapsule u ljekarnama. Prema prvim informacijama, mjesečna terapija bi mogla stajati i do 2.000 kuna.

'Da bar pola participira država. Već bi se taj broj onih koji mogu korisititi proširio. A za sada, ne znam. Onima kojima je to najpotrebnije u invalidskim su mirovinama koje su vrlo male i to im neće biti dostupno', pribojava se Vrdoljak.

Iz Imunološkog zavoda poručuju kako će pratiti cijelu situaciju te ako će biti potrebe, od kanadskog proizvođača zatražit će novu pošiljku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr