Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U Europi štednja uobičajena i poticana'

HSS protiv smanjenja poticaja na stambenu štednju: Do kad će Hrvati trpjeti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HSS-u kritiziraju kompletnu Vladinu politiku, posebno se usredotočujući na smanjenje poticaja za stambenu štednju.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) protivi se odluci Vlade o smanjenju poticaja na stambenu štednju ističući u današnjem priopćenju kako je stambena štednja u razvijenim zemljama Europe uobičajena i redovno poticana.

"Dok je u razvijenim zemljama Europe stambena štednja uobičajena i redovno poticana, Vlada odjednom 'shvaća' da je to u stvari 'nenamjensko trošenje' proračunskog novca", ističe HSS.

Pročitajte i ovo Ilustracija NISTE TREBALI NI TO A da odustanu? Država odredila koliki će biti poticaj na stambenu štednju Slika nije dostupna Konferencija za medije HSS: Snižavanje oporezivanja plaća negativno će utjecati na lokalnu samoupravu

>> Linić o stambenoj štednji: To je nenamjensko trošenje!

Komentirajući Vladino objašnjenje kako se poticaji smanjuju jer Hrvati ionako ne kupuju stanove, ne grade i ne dograđuju kuće, HSS upozorava da se u Vladi "nisu sjetili da se stambena štednja može koristiti za poboljšanje energetske učinkovitosti na stambenim objektima, a to je program koji bi trebalo poticati".

"Kaže Vlada da to neće značajnije utjecati na standard građana. Neće to građani ni primijetiti. I vjerojatno je Vlada u pravu. Pa građani nisu, po Vladi, primijetili ni povećanje PDV-a na 25 posto, ni povećanje cijene struje, plina, goriva, pa čak ni uvođenje pet posto PDV-a na osnovne životne namirnice (kruh, mlijeko). Neće građani vjerojatno primijetiti ni poskupljenje vode uredbom Vlade", navodi HSS dodajući kako "građani ne primjećuju ni mrtvilo u investicijama, kontinuirani rast broja nezaposlenih".

"Nisu građani primijetili ni stranačko kadroviranje, kao ni povećanje plaća podobnim stranačkim 'managerima' kao nagradu za masovno otpuštanje radnika. Kao što je to trenutno slučaj s Podravkom", nastavlja HSS napominjući kako, da su primijetili, "vodeća stranka ove antisocijaldemokratske Vlade ne bi uživala tako veliku potporu građana".

"A dok joj god građani daju tako veliku potporu, Vlada će u svojim odajama misliti da radi dobro. Opasno je ne primijetiti!", upozorava HSS upućujući građanima pitanje - "do kad će Hrvati trpjeti, koliko još imamo strpljenja i snage"?

Vlada je jučer usvojila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima se državni poticaji s 15 posto smanjuju na 10 posto. To znači da će najviši iznos državnih poticaja koji stambeni štediša može ostvariti u godini dana sa 750 kuna pasti na 500 kuna, a Ministarstvo financija će tijekom ove godine s bankama i stambenim štedionicama razgovarati o drugačijem modelu poticanja kupovine stanova.

Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako se poticaji ne smanjuju radi ušteda u državnom proračunu, kako se komentira u javnosti, nego zato što su analize pokazale da se tu zapravo radi o nenamjenskom trošenju sredstava. Mi stimuliramo stambenu štednju građana koji uopće nemaju namjeru kupovati stanove, a godišnje se na to iz proračuna potroši 160 milijuna kuna, rekao je Linić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene