Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poljoprivredu se nije diralo'

HSS podržava rebalans proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka podržat će predloženi rebalans proračuna, najavio je nakon peterosatne sjednice Predsjedništva HSS-a predsjednik stranke Josip Friščić.

Takav rebalans proračuna ćemo podržati jer, kazao je Friščić, sadašnja zakonska regulativa ne omogućava da se ostvari ono za što se HSS zalaže, a to je da Hrvatskoj treba proračun koji će imati svoju punu realnost i u prihodnoj i u rashodnoj strani. ‘Da bi se određene promjene u prihodnoj strani mogle događati potrebno je pripremiti, kroz ministarstva i vladu, promjene pojedinih propisa’, rekao je Friščić na konferenciji za novinare, istaknuvši da dio sredstava treba namaknuti kroz uvođenje trošarina na određenu potrošnju, primjerice na mobitele i cigarete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa"

>> Ukidaju se besplatni udžbenici i prijevoz učenika

HSS predlaže i da se izmijeni Zakon o porezu na dohodak, kako bi se ‘snažnije zahvatio dio koji u ovom trenutku ili nije oporeziv ili nije adekvatno oporeziv’. Smatraju da se treba konačno kroz zakonsku regulativu omogućiti prihodovanje sredstava od goleme državne imovine, kao što je to primjerice turističko zemljište, rekao je Friščić i dodao da HSS ima još niz prijedloga koje su spremni pripremiti i biti odgovoran koalicijski partner i govoriti zašto. Temeljni zašto je da svi u državi trebaju ravnomjerno podnijeti teret krize, rekao je Friščić. Istaknuo je da bi za ‘kresanje’ plaća, a pogotovo mirovina, bili jedino ako ne bi bilo drugih rješenja.

>> 'Vladu briga što penzioneri kopaju po kantama za smeće'

Friščić je istaknuo da se u predloženom rebalansu proračuna ‘poljoprivredu nije diralo’, te da za tu granu vidi šansu, ali uz izdvajanje ‘ovih sredstava koja su danas u proračunu, te onih koja će trebati uvrstiti u novi proračun, koji očekuje prije rujna’. ‘Ako agraru ne damo šansu u vrijeme kada vodimo pregovore za ulazak u Europsku uniju, onda taj agrar neće imati šansu kada uđemo u EU, ili će zapravo doći u situaciju da više neće moći funkcionirati. Zato smo tražili da kapitalne potpore budu nekoliko puta uvećane’, istaknuo je Friščić. (Hina)

Smatrate li da će rebalansi polučiti rezultate?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene