Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Građanima trebaju relevantni podaci'

HSP: Hrvatski interes nije ulazak u EU pod ovim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb izjavio je kako je referendum o ulasku Hrvatske u EU jedno od najvažnijih političkih pitanja u posljednjih 15-tak godina i da građani odluku o tome moraju donijeti na temelju relevantnih podataka, a ne stvaranja dojma da će nam ulaskom u EU biti bolje.

Na konferenciji za novinare Srb je kazao kako Hrvatska nema studiju o utjecaju ulaska u EU na hrvatsko gospodarstvo, a da se od javnosti skriva podatak da su Rumunjska i Bugarska, od ulaska u Uniju ekonomski nazadovale, kao što se prešućuje i činjenica da su bankrotirale sve mediteranske članice EU.

Osporio je tezu da će Hrvatska ulaskom u EU dobivati više novca iz europskih fondova nego što će iznositi članarina, ocijenivši kako to ne ovisi samo o našim sposobnostima i kvalitetnim projektima, već i razini likvidnosti hrvatskih tvrtki, gradova i općina. Upravo je nelikvidnost jedan od naših najvećih gospodarskih problema i ona će onemogućiti povlačenje sredstava iz europskih fondova, upozorio je Srb.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

>> GLAS JAVNOSTI: Evo koliko ZAISTA znate o Europskoj uniji!

Ocijenio je kako će broj hrvatskih predstavnika u tijelima EU biti malen, te da neće biti odluke na koju će Hrvatska realno moći utjecati.

Neke stare članice EU, poput Belgije, Danske i Engleske imaju nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala, što Hrvatskoj nije dopušteno, kao što joj nije dopuštena kvota proizvodnje šećera koja jamči opstojnost domaćih šećerana, rekao je Srb.

Ocijenio je kako bi zatvaranje jedne od tri hrvatske šećerane bila tragedija, ali da postoji opasnost da se zatvore sve tri, i proda pravo na proizvodne kvote, kao što se dogodilo u Mađarskoj, gdje je zatvoreno 11 od 12 šećerana te ustvrdio kako o tome već postoje razgovori i interesi.

Dodao je je kako ulazak u EU ne znači da će europske tvrtke u Hrvatskoj otvarati nove tvornice te da hrvatski interes nije ulazak u Uniju na temelju isforsiranih pregovora, koji su, ocijenio je, dovršeni bez obzira na nepovoljne posljedice za Hrvatsku samo zato da bi se jedna politička opcija pred parlamentarne izbore mogla pohvaliti njihovim završetkom.

Imamo loše povijesno iskustvo kada su u pitanju ulasci u ovakve saveze, kazao je Srb. Nikada se u povijesti nije dogodilo da raspad velikih saveza ne završi krvoprolićem, a mi smo svaki put u njega bili uvučeni, bez obzira je li u pitanju bio raspad Austro-ugarske, trojnog pakta ili bivše SFRJ, upozorio je Srb.

Na konferenciji je Osječaninu Robertu Janusu uručena nagrada od 5.000 kuna za najbolji video spot na HSP-ovom natječaju na temu protivljenja ulaska u EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene