Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeo Agrokor

Alvarez: Ne mogu obećati da neće biti otpuštanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antonio Alvarez III., novi upravitelj Agrokora kojeg je postavio Sberbank, predstavljen je hrvatskoj javnosti.

U utorak poslijepodne održana je konferencija za novinare na kojoj se javnosti predstavio Antonio Alvarez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija je alarmantna Neizvjestan ishod: Što čeka Agrokor nakon što u njega uđe Vladin povjerenik Slika nije dostupna Analiza Andrije Jarka Todorić odlazi iz Tornja, a Alvarez ostaje, no nitko ne zna koliko dugo

"Tu sam da predstavim sebe i svoj tim. Agrokor se složio da me imenuju da pokušam stvoriti stabilnost. Vrijeme je ključno. Nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojom sam se suočio", rekao je na samom početku Alvarez.

Na novinarsko pitanje za koga radi i tko ga plaća, Alvarez je odgovorio: "Postavila me uprava, ali sam neovisan. Ovdje sam da maksimiziram vrijednost svim dioničarima".

Rekao je da se Agrokor složio s njegovim postavljanjem za glavnog direktora za restrukturiranje kako bi objedinio sve dionike, i zaposlenike i kreditore i banke. Dodao je da će njegov tim raditi otvoreno i neovisno, u interesu svih dionika. 

"Neovisan sam, ali radim za sve dionike. Osnovna je zadaća postići sporazum svih dionika da se spasi biznis, radna mjesta i sačuvaju dobri odnosi s dobavljačima. Nema jamstva da ćemo uspjeti, ali ćemo dati sve od sebe", rekao je Alvarez 

Novinare je zanimalo hoće li u Agrokoru biti otpuštanja. 

"Ne mogu obećati ništa. Sve što mogu reći je da ću na najbolji način maksimalizirati vrijednost. Prerano je reći, ali na zadnja dva slučaja nismo morali otpustiti nikoga. Najprije moramo stvoriti stabilnost", rekao je Alvarez, koji je predstavio i svoj tim koji čini 10 ljudi. Među njima je tek jedna Hrvatica, Marija Šimović

"Drago mi je da sam s vama i nazad u Hrvatsku i član ovog super tima", rekla je kratko Šimović.

Osim nje, u Alvarezovom timu su Michael Conor Jones, Max Frangulov, Paul Gilbert, Boguslaw Bartczak, Renald Bejaoui, Thomas Kolaja, David Johnston i Barry Hopkins. Svi oni dolaze iz ureda tvrtke Alvarez&Marsal, a Alvarez je rekao da je njegov tim miks stručnjaka za financije i onih iz operativnog upravljanja.

Novinarima je dopustio svega tri pitanja. Zanimljivo je i da je konferenciju za novinare otvorio Krešimir Macan, poznati hrvatski stručnjak za krizno komuniciranje, a u prostoriji su bili i Božo Skoko te Nikola Jelić, bivši glasnogovornik Vlade u vrijeme Zorana Milanovića

Podsjećamo, u sklopu standstill ugovora između Agrokora i vjerovnika određeno je da će se uvesti funkcija Chief Restructuring Officera, osobe koja će biti zadužena za restrukturiranje koncerna, a iz Sberbanka je potvrđeno da će na to mjesto biti postavljen Antonio Alvarez III.

Riječ je o čovjeku koji 25 godina radi u europskim privatnim i javnim kompanijama (u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Švicarskoj, Finskoj, Estoniji i Rumunjskoj. 

Sberbank je upravo konzultantsku kuću Alvarez & Marsal nedavno angažirao za osmišljavanje izlazne strategije u Agrokoru. Na službenim stranicama tvrtke piše kako je Antonio Alvarez III. sin osnivača tvrtke, koja je vodila i stečaj velike američke banke Lehman Brothers.

Tvrtku Alvarez & Marsal konkurenti često optužuju da tijekom restrukturiranja učestalo pomažu vlastitim partnerima i povezanim tvrtkama. Tako su tijekom stečaja banke Lehman Brothers zajedno s pravnom tvrtkom Weil Gotshal zaradili više od milijardu dolara, pa je stoga stečaj investicijske banke Lehman Brothers proglašen najskupljim u povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene