Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Čak 85% srednjoškolaca probalo je alkohol, a 11% učenika prvog srednje marihuanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak trideset posto osmaša barem jednom se teško napilo, 11 posto učenika prvog srednje probalo je marihuanu, a u klađenju se barem jednom okušao svaki drugi srednjoškolac.

Alarmantni podaci pokazuju da su mladi u Hrvatskoj sve više skloniji ovisnostima o alkoholu, drogi i kladionici. Već u osmom razredu osnovne škole 30 % ih se teško opije, u srednjoj konzumiraju marihuanu, a svaki treći se upusti u inhaliranje opasnih otapala. 

Pročitajte i ovo Konzumacija droge Poražavajući podaci Raste konzumacija droga u Hrvatskoj, a životna dob korisnika sve je niža: Ipak ima i jedna dobra vijest Maloljetnici i spolna zaštita - 5 Mladi i seks Istraživanje o seksualnom ponašanju mladih Hrvata otkrilo mnoge iznenađujuće promjene

Stanje je ozbiljnije tim više što mnoge od tih stvari prvi put probaju upravo u vlastitom domu, a ne pomaže ni činjenica da unatoč zakonskoj regulativi i dalje bez problema kupuju proizvode zabranjene maloljetnicima. Kada su ovisnosti mladih u pitanju, slika je sve lošija.

Ovako Vlada planira smanjiti nezaposlenost mladih

'Opijanja ima jako puno i jako puno ima onog 'binge drinkinga', odnosno pet ili više pića za redom', rekla je dr. Ivana Pavić Šimetin Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Istraživanja koja je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta 'Zdrav za 5' pokazuje alarmantne podatke. Čak trideset posto osmaša barem jednom se teško napilo, 11 posto učenika prvog srednje probalo je marihuanu, a u klađenju se barem jednom okušao svaki drugi srednjoškolac.

'Nekad mi zafali novaca malo, par kuna uložim neka dobijem, ali više puta se izgubi nego dobije', rekao je Josip.

Konzumiranje alkohola najčešće je u vrijeme norijada, maturalaca, ali sve češće i običnim vikendom. U Hitnoj tada imaju pune ruke posla.

'To je zapravo opasno stanje za mladi organizam jer svako nesvijesno stanje može dovesti i do ozlijede i do aspiracije želučanog sadržaja i zapravo može biti uvod u alkoholnu komu što nerijetko završava smrću', rekla je Ilena Lučić Renaud, voditeljica operativne smjene zavoda za Hitnu pomoć Zagreb.

VIDEO Droga, hit među mladima. Jeftina je, lako dostupna i legalno se prodaje!

Alkohol je barem jednom u godinu dana probalo čak 85 % 16- godišnjaka. 66 % u posljednjih mjesec dana, 43 % se opilo najmanje jednom u protekloj godini, 54 % je u posljednjih mjesec dana ekscesivno pilo.

Još jedan veliki problem je kockanje i kladionica. 12 % učenika zbog toga pokazuje ozbiljne probleme. Kada su droge u pitanju sve veći problem stvara novi trend - udisanje opasnih inhalata poput ljepila, razrjeđivača.

'Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole je udisao nešto od tih otapala opasnih za zdravlje barem jedanput u životu', rekla je dr. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Roditelji su ključni u popravljanju ove statistike, jer istraživanje pokazuje da učenici većinu ovih stvari prvi put probaju upravo kod kuće. U suradnji s četiri ministarstva zavod je objavio ove brošure. Namijenjene su prvenstveno roditeljima, a nude savjete, ali i popis institucija koje im mogu pomoći. Dostupne su u digitalnom obliku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene